Beursanalyse 24/07/2019

BEURSANALYSE : Wat stuurt momenteel de trend?

  • Momenteel maken de bedrijven in de VS hun halfjaarlijkse cijfers bekend en geven hun vooruitzichten voor de volgende kwartalen. De record-hoge beurskoersen dwingen ook tot hogere winsten, anders krijgen we onhoudbare “koers/winst”-verhoudingen. Die winsten lijken bij de grootste bedrijven tot nu toe wel mee te vallen en daardoor treedt geen correctie op. In deze omstandigheden mag je blijven zitten in de indextrackers en aandelen, maar wel heel attent blijven.
  • We blijven (voorlopig?) wel in stijgtrend op langere termijn, omdat de Amerikaanse economie verder gestuwd wordt door de algemene tendens van lage werkloosheidscijfers, zeer lage rente, lage belastingen en matige inflatie. De Federal Reserve helpt hieraan mede door de “overnight”-rente (eventueel al in juli?) terug te beginnen verlagen, in navolging van de nul-rente in Europa.
  • De geopolitieke spanning met Iran blijft sluimeren, maar haar invloed op olie en beursangst zwakt iets af.
  • Na de G20-top in Osaka 28-29 juni gaan de VS en China weer aan tafel zitten. Deze positieve stap stimuleert terug de indexen. Het verder verloop van de tariefonderhandelingen zal sterk de trend bepalen in het najaar.
  • De VS-LT-rente zakt tot 2%, wat de wereldeconomie bevordert en vooral de groeilanden terug hoop geeft.
  • De dollar-index herneemt zijn sterktepositie boven 97.
  • Sedert enkele weken stijgt het goud. Het zilver heeft vorige week ook krachtig de weg omhoog gevonden. De goud- en zilvermijnen doen het ook uitstekend. Dit is de sector waar momenteel de winsten worden gemaakt. Nu we straks moeten betalen (negatieve rente) om ons spaargeld op de bank te plaatsen, komt de overweging om meer in edelmetalen te stappen. Dit is een tendens op lange termijn. Hiervan profiteren de mijn-aandelen!
  • De bitcoin heeft na een topprestatie van 200% stijging een kleine dip terug gezet naar de steun van 10.000$. We wachten op de volgende stijging.

BEURSANALYSE VAN DE 8 VCIB-INVESTERINGSDOMEIN

Domein1 : Indexen, sectoren en aandelen

Na de paas-rally, de mei-dip tonen de beursindexen sedert het begin van juni een mooie zomer-rally : SPX500 steeg 9.5% en de Nasdaq haalde 13.5%. De Fed  (lage rente) en Osaka (uitzicht op tarievenakkoord) brachten terug hoop en rust op de beursvloer. Het halfjaar-cijferseizoen toont ook geen (verwachte?) slechte winstcijfers. Sedert een paar weken consolideren we in een horizontale beweging.

De beste sectoren zijn : grondstoffen , semi-conductoren , robotica  en technologie.

Aandelen : mooie selectie van 20 large- en small-caps met meer dan 10% winst in deze zomer-rally; selectie wordt besproken in de werkvergadering en gecommuniceerd via VCIB-SIGNAAL aan alle leden.

Advies : beursindexen en de beste sectoren nog behouden in deze beslissende periode rond de halfjaarcijfers.

 

Domein2 : Grondstoffen, Metalen, edelmetalen en goudmijnen

Hier brandt de lamp! Zilver knalt omhoog gevolgd door de zilvermijnen. Goudmijnen zetten hun koers opwaarts verder, nu het goud juist boven de 1400$ stabiliseert.

Een Goud/Zilver-studie is klaar met 8 zilvermijnen en 17 goudmijnen en wordt deze week verstuurd naar alle leden. Hieruit zal in de volgende maanden geput worden om met de beste aandelen de trend te volgen.

We volgen momenteel 1 zilvermijn  en 1 goudmijn in de portefeuille.

Waterstof  blijft matig stijgen  (zit in de clubportefeuille);

Uranium  kwakkelt verder.

Domein3 : Energie : Olie en gas

De energiegrondstoffen kwakkelen : Olie : blijft wat hangen na enige spanningsafname  met Iran.

De olie verkeert momenteel terug in een nieuwe daaltrend, maar heeft in de laatste week opnieuw geprobeerd om door de M50 breken (Iran dreiging). We hebben dan ook een positie olie in de portefeuille gekocht.

 

Gas :

Gas (waarvan ETF) is in juni super diep gezakt tot 2.17$, daarna opgeklommen tot 2.42$ en nu weer gezakt tot 2.28$. Weinig uitzicht op stijging door te grote productie.

Zon-energie : sector-ETF is sedert april al 24% gestegen. Sommige aandelen schitterden, maar blijven nu horizontaal evolueren.

Domein4a : Landbouw

Alle landbouwgrondstoffen cacao, tarwe, mais en de globale tracker  DBA zaten in mei in de lift en kwamen  door een stijging van 15% boven hun M50. De oorzaak lag bij een minder goed oogstseizoen in de VS door de overvloedige regens. Nu lijkt de top wel bereikt en stabiliseren de prijzen of lopen iets terug.

Koffie  is op 6 weken tijd 24% gestegen, maar zakt al sedert begin juli.

Domein4b : Cannabis

Alle grotere aandelen zitten in een matige tot flinke daaltrend. Beter wachten momenteel op de volgende rally. Huilen met de pet.

Domein5 : Obligaties

Meer beleggers verlaten de zwakkere onstabiele aandelen en kopen meer obligaties, waardoor we al sedert nieuwjaar een gestadige stijging kennen van de obligatie-ETF .  Door die stijging bleef de LT-rente verder zakken tot 2%. Sedert begin juli zien we echter een lichte stijging van de LT-rente naar 2.13%, waardoor de obligaties nu ook even dippen, maar wel nog braafjes boven M50 blijven. de VS-obligaties hebben hun beste periode gehad.

Domein6 : Valuta

De pink-tracker  op de bitcoin zette begin juli nog een top neer van 200% tov 1 april. Nu dippen we sedertdien al 20%. De voorlaatste instap geeft ons al 20% in de clubportefeuille. Nu wel flink in het verlies met de laatste instap.

Is 10.000$-lijn een betrouwbare steun?

Domein7 : Groeilanden

De situatie verbetert duidelijk : China , Rusland en Brazilië stegen  al 10% vanaf begin juni, maar moeten nu wel enkele procenten toegeven. De groeilanden volgen momenteel dicht de westerse beursindexen, dus zonder echte opportuniteiten

Domein8 : VIX

De VIX-tracker – de rendementskampioen van het VCIB – haalde sedert begin juni d.m.v. een short-trade reeds 22%, waarvan  sedert begin juli al 12%

De VIX zakte begin juli in het “stabiele rustige beleggingsgebied onder de 15”.

Dit is dus teerug een prachtige periode om met succes te shorten op de VIX-trackers. We waren na een korte angstscheut even uitgestapt, maar “shorten” nu – in de portefeuille –  terug stevig op de volatiliteits-ETF.