Beursanalyse 16/08/2019

BEURSANALYSE : Wat stuurt momenteel de trend?

 

DE TARIEVEN-OORLOG ONTWIKKELT ZICH VERDER : 

  • De aanloop naar de G20-top in Osaka op 28-29 juni was een periode van hoop en ook de eerste weken na de geruststellende ontmoeting van Trump en Xi Jiping brachten de beursindexen op 26 juli nog tot recordhoogtes.
  • Begin augustus sprongen de hernomen tariefonderhandelingen na 1 dag reeds af  en  President Trump dreef de druk op door met 10% tariefverhoging te dreigen op de resterende 350 miljard import vanaf 1 sept. China reageerde op 6 aug onmiddellijk met een devaluerende beweging van de renminbi en een ban op de – voor Trump gevoelig liggende –  Amerikaanse landbouwproducten. De markten reageerden met bloedrode indexen en de VIX (=beursvolatiliteit) schoot van 17 naar 25.
  • Op 31 aug beleefden we ook al een “onzeker moment”. De Federal Reserve verlaagde voor het eerst in jaren de KT-bankenrente met 0.25% als “voorzorgsmaatregel voor komende mogelijke groeivertragingen”. Was dit al een teken aan de wand voor wat enkele dagen later al werkelijkheid werd?
  • De kans is groot dat we sedert begin augustus een historische ommekeer beleven. De ongeziene beursstijging naar steeds nieuwe recordhoogten zou wel eens een flinke knauw kunnen krijgen. We moeten hierop voorbereid zijn en aandachtig nakijken hoe we van die komende daalbewegingen kunnen profiteren (zie het “VCIB-VIX-project 2019”).
  • Op de eerste “oorlogsdag” (ma 6 aug) konden we met de clubportefeuille al 10% incasseren door met dubbele positie te shorten op de VIX  en door een geselecteerde goudmijn én een zilvermijn te blijven aanhouden.
  • Op 13 aug stelt Trump de tariefverhoging van 10% uit tot 15 dec. wat de beurzen even laat herademen. Maar al vlug doemt het oude “spook” van de “rente-inversie” op. Het fenomeen waarbij de KT-rente hoger dreigt te worden dan de LT-rente, is meestal een voorloper van een mogelijke komende recessieperiode. 
  • Alle continenten laten momenteel verliezen optekenen van 6 à 9% sedert de laatste top van eind juli.
  • MAAR OPGELET
  • a)  de VS – als eerste economische wereldmacht –  is algeheel bepalend voor de echte grondtendens op de beursvloer! De VS heeft eind juli nog maar pas nieuwe hoogterecords op zowat alle beursindexen (Dow, Nasdaq en SPX500) laten optekenen. Vlug denken dat alles nu omlaag zal donderen is zeer voorbarig. De Amerikaanse markt én de financiële instellingen verkeren in een sterke gezondheid en vertonen een niet te onderschatten VEERKRACHT! Er zullen nog vele negatieve “events” nodig zijn om de beursindexen onder hun 200-daagse te duwen. Anderzijds luidt de echte start van de tarievenoorlog wel een periode van hogere volatiliteit in. De kans is groot dat de beursindexen  misschien in een breed horizontaal bewegingskanaal gaan verder evolueren, met de huidige toppen als hoogteweerstand. Dit is grosso modo reeds het verschijnsel sedert februari 2018, toen president Trump voor het eerst in de clinch ging met de Chinezen.
  • b) de huidige “rente-inversie” is niet helemaal vergelijkbaar met de vorige in 2008 of 2001. Toen lag de LT-rente ruim hoger dan 4% en steeg de KT-rente sterk omwille van het hogere risico op korte termijn. Nu is het de  LT-rente die uitzonderlijk laag gezakt is in het gebied van de KT-rente ruim onder de 2%. DE KT-rente zelf stijgt helemaal niet en wijst dus ook niet op mogelijk “financieel risico” op korte termijn. 
  • Dit alles verhindert echter niet dat de belegger momenteel dagelijks zijn portie “volatiliteit” te slikken krijgt en regelmatig op het verkeerde been wordt gezet.

BEURSANALYSE VAN DE 8 VCIB-INVESTERINGSDOMEINEN

Domein1 : Indexen, sectoren en aandelen

De beursindexen maken een correctie van op een recordhoogte in de richting van hun M200, maar lijken nu een (hoopvolle?) dubbele bodem te maken.

Zowat alle sectoren volgen gisteren en vandaag de weg naar boven, met de technologiewaarden op kop.

Volgens de Methodiek krijgen we nog geen instapsignaal. Daarvoor moeten de indexen nog 2% hoger noteren. De EMA7 blijft nog duidelijk onder de EMA14 en daarmee is de daaltrend nog niet gebroken. Dit geldt ook voor de VIX-ETF.

Advies : Beter aan de zijlijn nog wachten tot volgende week.

Domein2 : Grondstoffen, Metalen, edelmetalen en goudmijnen

Goud en zilver reageren ditmaal als “vluchtheuvel”. Het goud steeg 18% en het zilver 17% sedert begin juni en die tendens blijft aanhouden. De goudmijnen haalden 35% en de zilvermijnen 25% in die zelfde periode, maar lijken sedert eergisteren te dippen, nu de beursindexen weer stijgneiging vertonen. Alle clubleden hebben een lijst ontvangen met een 25 tal edelmetaal-mijnen, om daaruit een beste keuze te maken.

Waterstof blijft boven de M50. Uranium zit in een sterke daaltrend. De industriële grondstoffen als koper, staal en aluminium krijgen voort klappen door twijfels over de marktgroei.

Advies : zilver- en goudmijnen behouden; nog geen signaal voor de industriële grondstoffen, uitgezonderd waterstof

Domein3 : Energie : Olie en gas

De energiegrondstoffen blijven kwakkelen door de minder goede vooruitzichten van de tarievenoorlog:

Olie  : komt maar niet opwaarts los van zijn M50. Beter verdere evolutie afwachten.

Gas  : verkeert al sedert nov 2018 in een voortdurende daalfase. De VS kan gretig profiteren van zeer lage energieprijzen.

Zon-energie : de sector-ETF  is sedert april al 26% gestegen en blijft nog altijd mooi evenwijdig boven zijn M50 evolueren.

Domein4a : Landbouw

Alle landbouwgrondstoffen cacao, tarwe, mais en de globale tracker  zaten in mei in de lift en kwamen  door een stijging van 15% boven hun M50. De oorzaak lag bij een minder goed oogstseizoen in de VS door de overvloedige regens. Nu is die top voorbij. De prijzen zakten sedertdien al met 14%, waarvan 6% door de China-ban.

Koffie was in mei-juni 20% gestegen, maar verloor er ondertussen al zo’n 15% van.

Domein4b : Cannabis

Alle grotere aandelen zitten in een matige tot flinke daaltrend. Beter wachten momenteel op de volgende rally, misschien in oktober na de “Cannabis Capital Conference” (22 okt Chicago)?

Domein5 : Obligaties

De LT-rente (10jaar Am Treasury Bond)(zie grafiek) zakte in 3 maanden van 2.5% naar 1.5%, omwille van de ommekeer van rentepolitiek van de Fed. Daardoor stegen de obligaties in die 3 maanden krachtig met 18%. Meer beleggers verlaten de zwakkere onstabiele aandelen en kopen meer obligaties in de sterke dollarmunt.

Door de sterke daling van de LT-rente ontstaat zo een “rente-inversie” met de KT-rente, die normaal nu ook boven de 1.5% tekent.

Domein6 : Valuta

De pink-tracker op de bitcoin  bereikte zijn top in juni en lijkt nu in een daaltrend te verkeren. Er lijkt zelfs een neerwaartse doorbraak in de maak.

Even rijst de vraag of de politiek van dalende rente de bitcoin kan omhoog stuwen. De laatste evolutie lijkt die bewering te ontkrachten.

Bitcoin langs de zijkant laten! Zal “laatste nieuws” toch de Bitcoin doen stijgen?

Domein7 : Groeilanden

Alle groeilanden krijgen ferme klappen door de beginnende tarievenoorlog. Dit zal ook onherroepelijk een negatieve invloed hebben op de economische wereldgroei.

Sedert begin aug vertonen de Chinese aandelen terug een stijgneiging, maar blijven nog altijd onder hun M50. Nu de 10% tariefverhoging is uitgesteld, kunnen deze aandelen misschien vanuit de “diepte” terug gaan opstijgen. We houden de evolutie in de gaten.

Domein8 : VIX

De VIX zakte begin juli in het “stabiele rustige beleggingsgebied onder de 15”.

Dit was een prachtige periode om met succes te shorten op de VIX-trackers.

De VIX-tracker – de rendementskampioen van het VCIB – haalde in juni-juli d.m.v. een short-trade 22%.

MAAR: eind juli zagen we een sterke klim van de beursangst. Nu zien we dat er zich ondertussen een “dubbele top” heeft gevormd en dat de beursangst op vandaag af neemt, wat overeenkomt met een stijging van de indexen sedert een paar dagen.

Dergelijke “rollercoaster” is vrij moeilijk onder controle te houden en leidt niet altijd tot winsten. Eénmaal we terug onder de 18 zakken is “shorten” meer betrouwbaar. Ook hier best nog geduld tot volgende week.