Beursanalyse 19/09/2020

BEURSANALYSE : Wat stuurt momenteel de trend?

BEURSANALYSE : Wat stuurt momenteel de trend?

De beursindexen naderen een cruciaal moment met kans op een ernstige correctie. De dollar blijft zwak en de rente zal nog lang  op dit lage peil blijven evolueren.
De komende presidentsverkiezingen maken het geheel nog volatieler.

De VIX blijft hoog rond het 25-niveau. Het is opletten geblazen!

Vaststelling :

De discrepantie tussen de record halende beursindexen en de apengapende economie roept steeds meer vragen op. 

We zien momenteel dat zowel de positieve als de negatieve “drivers” aan kracht winnen met nijdige trendschokken tot gevolg!

Positieve elementen :

 • Vele biotech/pharma-bedrijven zitten in volle wedloop om binnen enkele maanden een vaccin op de markt te brengen en daarmede een einde te stellen aan de corona-crisis.
 • De uitstekende bedrijfsresultaten van de technologiesector stimuleren de meeste beursindexen, vooral de Nasdaq. Honderden miljarden goedkope dollars worden als speculatiekapitaal in de grote tech-aandelen gepompt door de hedgefunds.  
 • de economische macrocijfers zijn momenteel meestal beter dan gevreesd.
 • Het Congres onderhandelt al geruime tijd over een ongezien groot relance-budget van 2 à 3000 miljard $ om het leed van de getroffen bedrijven en werknemers te lenigen.
 • De Fed wil de economie stimuleren met een jarendurende lage rente en behoudt haar opkoopprogramma van staats- én bedrijfsaandelen.

Negatieve elementen :

 • Het BNP is in de Westerse wereld op enkele corona-maanden zowat overal met 10% gezakt, waardoor industrie en handel zwaar zijn getroffen.De overheden moeten hun geld in ondersteuningsprogramma’s steken, de bedrijven stellen hun investeringen uit en de consumenten houden de vingers op de knip. Het zal nog wel 2 à 3 jaar duren vooraleer die 10% terug zullen gewonnen worden.
 • De spanningen tussen China en de VS lopen op. De vervolgbesprekingen van de vorige tariefonderhandelingen in januari zijn uitgesteld tot na de presidentsverkiezingen, Huawei wordt zwaar getackeld, TikTok wordt gedemoniseerd, de Hongkong-situatie vertroebelt de relaties en China krijgt de zwarte piet voor de corona-crisis. Een verdere aftakeling van de China-VS relatie kan heel schadelijk worden voor beide landen en hun beursaandelen.
 • De komende presidentsverkiezingen zorgen momenteel voor een tijdelijke stilstand op vele vlakken van het economische, maatschappelijke en politieke leven in de VS.

Conclusie : De kans is groot dat telkens één van die drivers plots fel aan intensiteit wint, hieruit een krachtige reactie voortkomt in één of andere zin.  We mogen ons in het resterende halfjaar van 2020 nog aan enkele volatiele maanden verwachten, met nijdige correcties en heftige “rebounds”. We zijn dus verwittigd dat we dagelijks scherp moeten toekijken hoe de in- en uitstapsignalen van de VCIB-Methodiek worden gegenereerd.

De VS-LT-rente : Deze rente staat op een historisch laagtepunt, maar wanneer de Amerikaanse staat – op zoek naar stimulusgeld – in grote massa voor 2000 miljard obligaties moet uitgeven, kan dat een stijgende invloed hebben op de rente. Dit zou zeker niet goed uitkomen voor de economie. De Fed waakt er echter over dat de rente mooi laag blijft.

 

DE EDELMETALEN :

Na een eerste stijging van het GOUD vanaf juni 2019, is in 2020 het goud en het zilver bijzonder interessant geworden voor de investeerders.

De goudprijs doorbrak achtereenvolgens 5 weerstandsniveaus van 1600$ tot 2000$

Van alle beurswaarden zoals aandelen en grondstoffen – met uitzondering van de obligaties – heeft goud doorheen de corona-crisis als uitzondering onbeschadigd de huidige storm overleefd.

De andere grote verandering is de vaststelling dat het goud nu terug – zoals vroeger – echt als “toevlucht” reageert en niet meer als “grondstof”. De goudmijnen bieden ook prachtige opportuniteiten.

 

De 4 “drivers” die het goudprijs bepalen zijn :

 • Het vlucht-effect naar of uit het goud : toen de beurs crashte, zochten velen in paniek naar liquide middelen en verkochten een deel van hun (vooral waarde-papieren-) goud. Daarna werd met het geld van de verkochte aandelen naar goudwaarden gevlucht om zekerheid te bekomen, waardoor het goud flink steeg tot 1750$/ounce.
 • De rente : als de opbrengsten van obligaties overal negatief zijn, rekening houdende met de inflatie, stijgt de goudprijs. Als de rente zo waar nul wordt (ook door inflatie-aftrek), is goud altijd voordeliger. Wanneer die rente nu opnieuw de bodem opzoekt, stijgt het gele metaal verder in waarde.
 • Het vertrouwen in de “digitale valuta” zakt weg, bij het zien van de steeds maar stijgende schuldenberg bij de overheden. Zelfs centrale banken kopen goud op. Als de dollar nu zou beginnen met veel waarde te verliezen, knalt het goud zeker naar ongeziene hoogtes.
 • Vraag en aanbod van het massieve metaal : heel wat goud- en zilvermijnen hebben hun productie zien slinken door de corona-maatregelen. Langzaam herneemt nu de exploitatie en wordt het aanbod terug normaler, waardoor deze factor van “productieschaarste” minder invloed laat gelden.

Hoe reageert de dollar?

Tijdens de corona-crash werd de dollar heftig als een vluchtmunt gebruikt en steeg de dollar-index vanaf 95 zelfs tot 104. Sinds 20 mei zakte de dollar-index in 2 cascades van telkens -4% tot 92.5.

De voornaamste oorzaak van die 2 x -4% dollardaling is vooral te zoeken in het uitblijven van een effectieve aanpak van de coronacrisis en de politiek van de Fed, die steeds maar dollars bijdrukt om de komende relanceprogramma’s te ondersteunen via goedkope en gewaarborgde kredieten.

Gelukkig stabiliseert de dollar-index nu rond 93, want als  de dollar verder verzwakt, kan dat de investeerders stimuleren om in andere valuta te beleggen, waardoor de dollar nog meer zakt én – na enige tijd – ook de Amerikaanse aandelen onder druk komen te staan.   De edelmetalen (en de bijhorende mijnen) profiteerden van die verzwakking van de dollar, maar vlakken nu ook af.

De lagere dollar gaf wel vleugels aan de exporterende Amerikaanse tech-bedrijven en dat kwam de Amerikaanse economie (en de beurs) goed uit.

De huidige beursdip heeft geen oorzaak in de lage dollar.

BEURSANALYSE VAN DE 8 VCIB-INVESTERINGSDOMEINEN

Domein1 : Indexen, sectoren en aandelen

In september zijn de meeste beursindexen gaan corrigeren. De SPX500 begint momenteel al aan zijn 2de cascade. Toch zijn er nog ETF’s en aandelen die zich sterk houden zoals o.a. De Biotech ETF toont na een consolidatieperiode opnieuw een stijgtrend.

Zowat alle sub-sectoren van de technologie vertonen een dip, waarbij de meeste tech-reuzen (de “FANGMAN”) het zwaarst getroffen zijn.

De beste sector-ETF’s zijn momenteel : Biotech ; Huizenbouw  en grondstoffen. 

De leden van het VCIB ontvangen 2 maal per maand de volledige filterselectie van top-aandelen uit de 8 “VCIB-kweekvijvers”.

Domein2 : Grondstoffen, Metalen, edelmetalen en goudmijnen

De edelmetalen : na een wekenlange consolidatie vertoont de ETF van de junior-goudmijnen een opmerkelijke opwaartse doorbraak vanuit een gevaarlijke “daaldriehoek”. De 4 beste mijnen zijn worden enkel ter kennis gesteld aan de clubleden

Industriële grondstoffen : we zien een stijgtrend voor Lithium (met mijnbedrijf), uranium (met mijn) en staal.

Domein3 : Energie : Olie en gas

Olie : Een te grote productie, een dramatische verbruiksdaling en te kleine opslagcapaciteit dreven de olieprijzen – ook door overreactie – naar de absolute bodem. Zo laag kon die prijs echt niet blijven en er kwam al snel een 6 wekenlange stijgrally van 10 naar 40$/vat. Sedert begin juni stabiliseert de prijs rond die 40$. Het is wachten op een herneming van de industriële activiteit en de wereldwijde mobiliteit, waarbij de luchtvaart een centrale rol speelt. Na een dipje midden september dreven de overstromingen in de VS de prijzen terug naar 41$.

 

Gas : schaliegas blijft een “volatiel goedje”, waarvan er momenteel te veel van geproduceerd wordt. De gasprijs is sedert aanvang 2019 al gezakt van 3.25$ naar 1.55$ op eind juni. Sedert midden juli is de prijs opnieuw gaan stijgen naar 2.60$, maar staat nu terug op 2.0$.

Die lage energieprijzen op zich maken het herstel van de economie iets makkelijker.

 

Zon-energie : de sector-ETF  ontpopt zich als onze favoriete portefeuille-ETF door 2 formidabele rally’s : eentje van 36% en een onverstoorbare supertrend van meer dan 100%. Deze ETF mag een vaste waarde zijn in elke beleggingsportefeuille!

We hebben ondertussen een nieuwe “kweekvijver” gestart met de aandelen uit de alternatieve energie. De  pareltjes worden enkel aan clubleden medegedeeld

Domein4a : Landbouw

Tarwe en mais maken een betere beurt in de laatste 2 maanden door het mindere weer. De landbouwprijzen blijven wereldwijd op een laag niveau hangen, waardoor voedselproblemen vermeden worden in de arme ontwikkelingslanden.

Domein4b : Cannabis

De hele cannabis-sector is sedert midden januari 50% gekelderd. Half mei zagen we een 20%-stijging, gevolgd door anderhalve maand stabiliseren. Sedert begin augustus gaat de cannabissector snel bergafwaarts met een daling van 15%.

Domein5 : Obligaties

De 2  ETF’s op de “10jaar Am Treasury Bond”  stegen 30% toen de Fed de LT-rente lieten zakken naar 0.5%. Aangezien momenteel de LT-rente op dat laag niveau blijft is er ook bij de obligaties zelf niet veel trend met investeringskansen te bemerken.

Domein6 : Valuta

De tracker op de bitcoin probeerde bijna 3 maanden lang door de weerstand te breken, die overeenkomt met de bitcoinwaarde 10000,  maar is er pas eind juli in geslaagd. We zagen een mooie rally van +20% naar 11900 in 4 weken. Daarna viel de bitcoin terug naar de steun van 10000 en begon een nieuwe klim van al 7% in 1 week.

Zet die stijging zich verder?

Domein7 : Groeilanden

Rusland  en India laten de beste indruk na, stabiliseren in de laatste halve maand.

De China-ETF’s  tonen na een dipje terug een schuchtere heropleving.

Heel wat Chinese aandelen vertonen zo opnieuw instapmomenten.  

Elk dipje is de ideale moment om Chinese aandelen aan te kopen en te behouden voor lange tijd.

Domein8 : VIX

De VIX heeft begin september een eerste opschieter vertoond die leidde tot een 1ste beursdip op 8 sept. Nu zakt de SPX500 door zijn steun en de kans is groot dat dit een aanzet is naar een 2de daalcascade van de beursindexen. De komende dagen zijn van cruciaal belang voor de verdere trendevolutie.

Vele tech-aandelen staan “overkookt” terwijl de dagelijkse economie helemaal niet aantrekt. Dit is een explosieve toestand. Eén “bad event” is voldoende om een ferme correctie in gang te zetten. Opletten is nu de boodschap voor de “long”-aandelenbeleggers. De “shorters” kunnen zich al warm lopen?