Beursanalyse 18/07/2020

BEURSANALYSE : Wat stuurt momenteel de trend?

Het nieuwe resultatenseizoen (halfjaars) geeft toch een zachte positieve impuls aan de beursindexen. De hoop op een vaccin haalt het van de zorg om een ernstige heroplakkering van de Covid19-pandemie. Het  echte herstel van de economie zal minstens tot 2023 duren.

EVOLUTIE :

  • Na een “super-oktober-rally” veroorzaakte de Covid19-viruspandemie een dramatische crash van 33% in amper 5 weken.
  • Het herstel van de SP500 (zie grafiek hieronder) ving aan via een hoopgevende “dubbele bodem” die de index in 3 weken al 27% hoger bracht.
  • Van 9 april tot half mei evolueerde de SP500 dan in een horizontaal kanaal tussen de 50- en 62-Fibonacci-retracement, juist onder de M200.
  • Eind mei steeg het vertrouwen in een mogelijke herneming van de economische activiteit bij de investeerders. De beleggers, gesteund door de grote hedge-funds,  gingen massaal aandelen kopen en dreven de beursindexen al snel opnieuw tot hun niveaus van vóór de Coronacrisis.
  • Maar in juni kwam een lichte daling door de vrees voor een mogelijke heropflakkering van de Covid19-pandemie.
  • Begin juli hernam het vertrouwen bij de investeerders, mede door de daarna volgende “redelijk positieve” resultaten van de banksector bij de bekendmaking van de eerste halfjaarcijfers. Ondanks de stijgende besmettingen is de hoop op een vaccin toch nog sterker dan de vrees voor een nieuwe corona-golf.

De olie volgt de bijna horizontaalbewegende aandelenmarkt : de stijging blijft al weken geremd tegen de weerstand van 40$.

 

De VS-LT-rente :  Het vorige laagste punt van de LT-rente op 1.37% dateert van midden 2016. Nadien steeg de rente naar 3.25% door de stelselmatige KT-renteverhogingen en de positieve ontwikkeling van de Amerikaanse economie onder president Trump. Omwille van  de weerslag van de tarief-onderhandelingen hadden de aandelen het moeilijker en stegen de obligaties, waardoor de rente in 2019 stelselmatig daalde naar 1.50%.

Begin maart 2020 kwam dan de klap op de neerwaartse vuurpijl, toen de Fed een half percent van de KT-rente afbeet. Door de corona-crash-paniek op de aandelenmarkten – eind februari – schoten de obligaties omhoog en daalde de LT-rente verder dramatisch van 1.5% naar 0.5% à 0.6%. Dit is van maart tot op heden de definitieve bodem gebleven.

 

GOUD: de GOUDPRIJS is op 18 feb voor het eerst echt doorheen de psychologische grens van 1600-lijn geknald, doorbrak op 9 april ook de 1700-weerstand en trok zich op 7 juli definitief boven de 1800$-weerstand. De weg naar de recordhoogte van 22/08/2011 en de magische 2000$ ligt nu open…

 

Van alle beurswaarden zoals aandelen en grondstoffen – met uitzondering van de obligaties – heeft goud doorheen de corona-crisis als uitzondering onbeschadigd de huidige storm overleefd.

De andere grote verandering is de vaststelling dat het goud nu terug – zoals vroeger – echt als “toevlucht” reageert en niet meer als “grondstof”. De goudmijnen bieden ook prachtige opportuniteiten.

 

De 4 “drivers” die het goudprijs bepalen zijn :

  • Het vlucht-effect naar of uit het goud : toen de beurs crashte, zochten velen in paniek naar liquide middelen en verkochten een deel van hun (vooral waarde-papieren-) goud. Daarna werd met het geld van de verkochte aandelen naar goudwaarden gevlucht om zekerheid te bekomen, waardoor het goud flink steeg tot 1750$/ounce. Stijgende aandelen zorgen voor neerwaartse druk op het goud en vice versa.
  • De rente : als de opbrengsten van obligaties overal negatief zijn, rekening houdende met de inflatie, stijgt de goudprijs. Wanneer die rente opnieuw de bodem opzoekt stijgt het gele metaal in waarde.
  • Het vertrouwen in de “digitale valuta” zakt weg, bij het zien van de steeds maar stijgende schuldenberg bij de overheden. Zelfs centrale banken kopen goud op. Als de dollar nu zou beginnen met veel waarde te verliezen, knalt het goud zeker naar ongeziene hoogtes. Momenteel dipt de dollar-index een beetje, maar nog zonder stijginvloed op het goud.
  • Vraag en aanbod van het massieve metaal : heel wat goud- en zilvermijnen hebben hun productie zien slinken door de corona-maatregelen. Langzaam herneemt nu de exploitatie en wordt het aanbod terug normaler, waardoor deze factor van “productieschaarste” minder invloed laat gelden.

Sinds 20 mei is de dollar-index zo’n -4% gaan dippen tot 96. De voornaamste oorzaak van die -4% dollardaling is te zoeken in de politiek van de Fed om steeds maar dollars bij te drukken om relanceprogramma’s te ondersteunen via goedkope en gewaarborgde kredieten. Die lagere dollar komt momenteel de Amerikaanse economie goed uit.

 

BEURSANALYSE VAN DE 8 VCIB-INVESTERINGSDOMEINEN

Domein1 : Indexen, sectoren en aandelen

In de periode van 23 maart tot 8 juni steeg de SP500 +44%, maar moest dan tot -6.5% toegeven. Bij de start van dit tweede jaarsemester stroomt er altijd nieuw kapitaal binnen in de beleggersaccounts. De eerste resultaten van de bedrijven worden door de analisten niet negatief beoordeelt en daardoor stijgen de beursindexen terug naar hun “all-time hights. De dreiging van een heropflakkering van de covid19-pandemie in de VS is  een sterk bepalende factor. Klaart de situatie op dan volgt zeker een nieuwe stijgrally. Gaat het naar erger, dan is een substantiële dip van zelfs 10% niet uitgesloten in de komende weken.

De beste sector-ETF’s zijn momenteel : Biotech, Healthcare, Aeropace & Defence  en Infrastructure .

De leden van het VCIB ontvangen 2 maal per maand de volledige filterselectie van top-aandelen uit de 6 “VCIB-kweekvijvers”.

Domein2 : Grondstoffen, Metalen, edelmetalen en goudmijnen

De edelmetalen : In de laatste dagen hebben ook het goud en het zilver een nieuw elan gevonden. De beste goud- en zilvermijnen kennen een sterke stijgtrend. Ook de mijn-ETF’s van zilver  en goud lopen ook goed, dank zij de goud-doorbraak van 1800$-weerstandslijn.

De industriële grondstoffen : Begin juni zagen we een vertraging, maar sedert één week winnen Aluminium, Lithium L (met zijn groot Chileens mijnbedrijf) en uranium; In de VS gaat waterstof heel hard, terwijl in Europa het Zweeds waterstofbedrijf een dipje kent.

Domein3 : Energie : Olie en gas

Olie : Een te grote productie, een dramatische verbruiksdaling en te kleine opslagcapaciteit dreven de olieprijzen – ook door overreactie – naar de absolute bodem. Zo laag kon die prijs echt niet blijven en er kwam al snel een 6 wekenlange stijgrally van 10 naar 40$/vat. Sedert begin juni stabiliseert de prijs rond die 40$. Het is afwachten of dat voldoende zal zijn om een massa faillissementen te vermijden in de oliesector.

 

Gas : schaliegas blijft een “volatiel goedje”, waarvan er momenteel te veel van geproduceerd wordt. De gasprijs is sedert aanvang 2019 al gezakt van 3.25$ naar 1.55$ op eind juni. Momenteel halen we 1.72$.

Ook in de gassector kan in de VS een bloedbad ontstaan.

Het enige lichtpunt is dat dank zij die lage energieprijzen het herstel van de economie iets makkelijker wordt.

 

Zon-energie : sector-ETF  zakte door de correctie meer dan 40%, maar overstijgt nu – dank zij een stabiele stijgrally van 60% – al het hoogste niveau van februari. Deze ETF vertoont mooie en lange stabiele trendlijnen, waardoor hij een vaste waarde kan zijn in elke beleggingsportefeuille.

Domein4a : Landbouw

De landbouwprijzen (bv tarwe, mais en ook rijst) kregen zware klappen door de crisis. De landbouwprijzen blijven wereldwijd op die bodem hangen, met uitzondering van de soya en canola (koolzaad).

Domein4b : Cannabis

De hele cannabis-sector is sedert midden januari 50% gekelderd. Half mei zagen we een 20%-stijging, gevolgd door anderhalve maand stabiliseren. Nu lijkt er een kleine heropleving in de maak. We houden de cannabis-ETF goed in het oog voor een eventuele rally.

Domein5 : Obligaties

De ETF op de “10jaar Am Treasury Bond” EDV en LTL stegen 30% toen de Fed de LT-rente lieten zakken naar 0.5%. Aangezien momenteel de LT-rente op dat laag niveau blijft is er ook bij de obligaties zelf niet veel beweging te zien.

Domein6 : Valuta

De tracker op de bitcoin  probeert al bijna 3 maanden door een weerstand te breken, die overeenkomt met de bitcoinwaarde 10000,  maar slaagt er niet in.

Kunnen de “rumours” over nieuwe crypto’s van de de grote FANG’s en de “halving” van de “miners-fee” deze opstoot verder laten doorgaan? We blijven in blijde verwachting voor een doorbraak…

Domein7 : Groeilanden

India  herstelt gestadig aan een ritme van 10% per maand. Brazilië en Rusland volgen het vlakke verloop van de olieprijs.

China  verloor maar -20% bij de corona-crash. Trapsgewijs kwam een snel herstel tot op het niveau van voor de crisis. De laatste poging om nieuwe recordhoogtes neer te zetten, mislukte begin juli.

Dit dipje is misschien nu wel de ideale moment om Chinese aandelen aan te kopen en te behouden voor lange tijd.

Domein8 : VIX

De VIX heeft op 16 maart een piek van 83.5 bereikt, het hoogste punt sedert de financiële crisis van 2008 na de val van Lehman Bros. De VIX heeft dan een spectaculaire daling van  12 weken ingezet tot juist onder de 25 begin juni.

De VS krijgen de pandemie momenteel niet onder controle en dat dreigt de economische relance af te remmen. Daar boven op komen nog de eerste twijfels over de herverkiezing van Trump en onderliggende problemen met China. Elk van deze items kan de beursangst op elk moment snel opwakkeren.

We zien we al enkele weken een langzame afname van de volatiliteit, wat het shorten op de VIX-ETF momenteel weer rendabel maakt.