Het snelle herstel van de beursindexen in de VS wordt afgeblokt door een mogelijke heroplakkering van de Covid19-pandemie. Het echte herstel van de economie zal minstens tot 2023 duren.
SITUATIE : Na een “super-oktober-rally” veroorzaakte de Covid19-viruspandemie een dramatische crash van 33% in amper 5 weken. Het herstel van de SP500 (zie grafiek hieronder) ving aan via een hoopgevende “dubbele bodem” die de index in 3 weken al 27% hoger bracht. Van 9 april tot half mei evolueerde de SP500 dan in een horizontaal kanaal tussen de 50- en 62-Fibonacci-retracement, juist onder de M200. Eind mei steeg het vertrouwen in een mogelijke herneming van de economische activiteit bij de investeerders. De beleggers, gesteund door de grote hedge-funds, gingen massaal aandelen kopen en dreven de beursindexen al snel opnieuw tot hun niveaus van vóór de Coronacrisis. Maar in juni kwam een kentering : overal in de VS dook de vrees op dat er een mogelijke heropflakkering van de Covid19-pandemie in de maak was en begonnen de beursindexen de eerste tekenen van verzwakking te tonen.
Het lijkt erop dat Wall Street toch kijkt naar de harde werkelijkheid van de dagelijkse economie met bedrijven die nu proberen recht te krabbelen, miljoenen mensen die wanhopig naar werk zoeken en overheden die met kraterdiepe budgettekorten opgezadeld zitten . Hierboven komt ook de vrees dat de herverkiezing van Trump niet vanzelfsprekend lijkt. Ook ontstaan er terug wrijvingen tussen de VS en China, wat een schaduw werpt op de herneming van de internationale handel. Dit alles is voldoende voer om de beursindexen naar een nieuwe dip te drijven.
Veel zal afhangen van de start van de nieuwe jaarhelft na 1 juli. Blijven de investeerders voorzichtig en brengen de zwakke vooruitzichten van de bedrijven onrust, dan kunnen we moeilijke zomermaanden beleven met de aandelen.
De olie volgt de slabakkende aandelenmarkt : de stijging blijft al weken geremd tegen de weerstand van 40$.
De VS-LT-rente : Het vorige laagste punt van de LT-rente op 1.37% dateert van midden 2016. Nadien steeg de rente naar 3.25% door de stelselmatige KT-renteverhogingen en de positieve ontwikkeling van de Amerikaanse economie onder president Trump. Omwille van de weerslag van de tarief-onderhandelingen hadden de aandelen het moeilijker en stegen de obligaties, waardoor de rente in 2019 stelselmatig daalde naar 1.50%.
Begin maart 2020 kwam dan de klap op de neerwaartse vuurpijl, toen de Fed een half percent van de KT-rente afbeet. Door de corona-crash-paniek op de aandelenmarkten – eind februari – schoten de obligaties omhoog en daalde de LT-rente verder dramatisch van 1.5% naar 0.5%. Dit is van maart tot op heden eind juni de definitieve bodem gebleven. Nu de beleggers weer voorzichtig van aandelen naar obligaties lijken over te schakelen kan er een lichte stijging van de obligatiewaarden komen. Daardoor wordt het uitzicht op hogere rente onderdrukt.
GOUD: de GOUDPRIJS is op 18 feb voor het eerst echt doorheen de psychologische grens van 1600-lijn geknald, doorbrak op 9 april ook de 1700-weerstand en haalde op wo 24 juni al 1796$.
Van alle beurswaarden zoals aandelen en grondstoffen – met uitzondering van de obligaties – heeft goud doorheen de corona-crisis als uitzondering onbeschadigd de huidige storm overleefd.
De andere grote verandering is de vaststelling dat het goud nu terug – zoals vroeger – echt als “toevlucht” reageert en niet meer als “grondstof”.
De 4 “drivers” die het goudprijs bepalen zijn :
- Het vlucht-effect naar of uit het goud : toen de beurs crashte, zochten velen in paniek naar liquide middelen en verkochten een deel van hun (vooral waarde-papieren-) goud. Daarna werd met het geld van de verkochte aandelen naar goudwaarden gevlucht om zekerheid te bekomen, waardoor het goud flink steeg tot 1750$/ounce. Stijgende aandelen zorgen voor neerwaartse druk op het goud en vice versa.
- De rente : als de opbrengsten van obligaties overal negatief zijn, rekening houdende met de inflatie, stijgt de goudprijs. Wanneer die rente opnieuw de bodem opzoekt stijgt het gele metaal in waarde.
- Het vertrouwen in de “digitale valuta” zakt weg, bij het zien van de steeds maar stijgende schuldenberg bij de overheden. Zelfs centrale banken kopen goud op. Als de dollar nu zou beginnen met veel waarde te verliezen, knalt het goud zeker naar ongeziene hoogtes. Momenteel dipt de dollar-index een beetje, maar nog zonder stijginvloed op het goud.
- Vraag en aanbod van het massieve metaal : heel wat goud- en zilvermijnen hebben hun productie zien slinken door de corona-maatregelen. Langzaam herneemt nu de exploitatie en wordt het aanbod terug normaler, waardoor deze factor van “productieschaarste” minder invloed laat gelden.