Beursanalyse 12/09/2019

BEURSANALYSE : Wat stuurt momenteel de trend?

 

DE TARIEVEN-OORLOG : hoop leeft op nu ze opnieuw aan tafel gaan… 

·         De maand augustus was een “horror”-maand voor de trendbeleggers. Het was een opeenvolging van volatiliteitssprongen, die aanleiding gaven tot veel te korte trends, zodat er meer verlies dan winst werd opgebouwd. De oorzaak van die onzekerheid ligt bij de grilligheid waarmee de tariefonderhandelingen tussen de VS en China worden gevoerd. Gelukkig komt er weer een moment van rust, nu de beide partijen plannen om binnenkort aan zelfde tafel te gaan zitten. Dit is al voldoende om een mooie nazomer-rally op gang te brengen.

·         Die kleine rally op zijn beurt volstaat al om de beursindexen nabij hun vorige recordtoppen te brengen. Dit getuigt van de enorme veerkracht van de Amerikaanse aandelen.

·         We stellen vast dat de stijgtrend op langere termijn behouden blijft, omdat de Amerikaanse economie verder gestuwd wordt door de algemene tendens van lage werkloosheidscijfers, zeer lage rente, lage belastingen en matige inflatie. De Federal Reserve helpt hieraan mede door de “overnight”-rente terug te verlagen, in navolging van de nul-rente in Europa.

·         De geopolitieke spanning met Iran blijft sluimeren, maar haar invloed op olie en beursangst zwakt iets af.

·         De Brexit-perikelen hebben weinig invloed op de Amerikaanse beurs.

·         De VS-LT-rente zakt tot ruim onder de 2%, wat de wereldeconomie bevordert en vooral de groeilanden terug hoop geeft.

·         Dollarindex nadert de 100-lijn en bevestigt zijn sterktepositie.

·         Sedert juni stijgt het goud. Het zilver heeft krachtig de weg omhoog gevonden. De goud- en zilvermijnen doen het ook uitstekend. Dit is de sector waar deze zomer de winsten worden gemaakt. Nu we straks moeten betalen (negatieve rente) om ons spaargeld op de bank te mogen plaatsen, komt de overweging om meer in edelmetalen te stappen. Dit is een tendens op lange termijn. Hiervan profiteren de mijnaandelen! Momenteel kennen ze (als vluchtheuvel) echter een kleine dip, nu de beursindexen terug hun stijgtrend gevonden hebben.

·         De bitcoin heeft het – na een topprestatie van 200% stijging – sedert juli wat moeilijk. We moeten afwachten of het 10000$-steungebied stand houdt.

 

BEURSANALYSE VAN DE 8 VCIB-INVESTERINGSDOMEINEN

Domein1 : Indexen, sectoren en aandelen

Eind juli haalden de beursindexen hun “all time high”. In augustus volgde een pittige en zeer volatiele correctie, maar de aankondiging van de  hervatting van de tariefonderhandelingen drijft de indexen weer naar een nieuwe recordhoogtes.

De jaarprestaties YTD2019 zijn indrukwekkend : Dow + 16%, SPX500 +22% en Nasdaq +24%. De weg naar deze prestatie was wel heel volatiel, gekenmerkt door 2 flinke correcties

Sedert een paar weken kennen we mooie nazomerrally.

De beste sectoren zijn : grondstoffen , semi-conductoren , robotica  en biotech.

Aandelen : mooie selectie van 30 large- en small-caps met meer dan 10% winst in deze zomer-rally; selectie wordt besproken in de werkvergadering en gecommuniceerd via deze VCIB-SIGNAAL aan alle leden.

Advies : beursindexen en de beste sectoren aanhouden, want recordhoogten liggen in het verschiet.

 

Domein2 : Grondstoffen, Metalen, edelmetalen en goudmijnen

Goud en zilver en hun mijnen hebben sedert begin juni een knalprestatie neergezet. Ze zijn nu in een consolidatiefase gekomen : het goud “rust” nu terug op de 1500$steun. De mijnen kenden na 50 à 60% stijging, nu een terugval van 10%.

Bij alle gerelateerde ETF’s loopt de 50-daagse mooi evenwijdig met de grafiek, wat op een consistente stijgtrend duidt.

Hier brandt de lamp!

Een Goud/Zilver-studie met 8 zilvermijnen en 17 goudmijnen werd in juli al verstuurd naar alle leden. Hieruit kan geput worden om met de beste aandelen de trend te volgen.

De industriële grondstoffen vertonen sedert eind augustus ook een duidelijke heropleving vanuit een diepe maandenlange neergang. Hier is er wel nog geen voldoende doorbraak (doorheen de M50) om een instap te wagen. Lithium en de grootste lithiummijn zijn de beste keuze.

Domein3 : Energie : Olie en gas

Olie : vooral de ETF op de olie- en gasproducenten  vertoont een voorbeeldige heropleving. De nieuwe Saudi-minister van energie lijkt de kraan met 1 milj barrel (op een wereldverbruik van 94) te willen toedraaien. Ook elke mogelijke heropleving van de Iraanse spanning drijft de prijs telkens op.

We hebben dan ook een positie genomen met de Olieproducenten-ETF in de clubportefeuille.

Gas :

Gas was in augustus terug super diep gezakt tot 2.05$, maar is in 4 weken terug opgeklommen tot 2.60$, een stijging van 25%. Schalie-gas blijft een “volatiel goedje”, waarvan er momenteel te veel van geproduceerd wordt. We blijven er van af.

Zon-energie : sector-ETF was sedert april al 24% gestegen, maar boet nu enkele procenten in door consolidatie. Even wachten dus.

Domein4a : Landbouw

Alle landbouwgrondstoffen cacao, tarwe, mais en de globale tracker  bereikten in augustus een absoluut dieptepunt, mede door de weigering van China om Amerikaanse landbouwproducten in te voeren.

De koffie is als enige terug boven zijn M50 “gekropen”.

Domein4b : Cannabis

Alle grotere aandelen zaten maandenlang in een flinke daaltrend. Sedert begin september komt er terug wat leven in de “wietbrouwerij”. Het grootste  cannabisbedrijf is juist door zijn M50 gekruist, maar de rest moet nog even door-”vapen” om een instapsignaal te genereren.

Misschien komt er een opleving in afwachting van de “Cannabis Capital Conference” (22 okt Chicago)?

Domein5 : Obligaties

De LT-rente (10jaar Am Treasury Bond)(zie grafiek) zakte sedert nov18 van 3.25% naar 1.5%, omwille van de ommekeer van rentepolitiek van de Fed. Daardoor stegen de obligaties in die laatste 4 maanden krachtig met 20%. Sedert eind augustus zakt de obligatiewaarde terug tot op de M50, wanneer de rente ook even opwaarts terugveert.

Van zodra de aandelen wat opveren stappen beleggers al uit de laag rentende obligaties, waardoor die dan iets gaan dalen. We kijken uit naar het vervolg.

Door de sterke daling van de LT-rente ontstaat zo een “rente-inversie” met de KT-rente, die normaal nu ook boven de 1.5% tekent. Aangezien een “inversie” alleen negatieve  gevolgen heeft bij hogere rente (>4%) hoeven we ons geen zorgen te maken voor de “voorspelling van een nakende recessie”.

Domein6 : Valuta

De pink-tracker op de bitcoin zette begin juli nog een top neer van 200% tov 1 april. Nu dippen we sedertdien al 20%. Sedert juli vormt zich een “daaldriehoek”. Het risico op een neerwaartse doorbraak is groot.

We moeten zeker de afloop van deze “koersfiguur” afwachten vooraleer een positie in te nemen.

Domein7 : Groeilanden

De situatie verbetert duidelijk : China , Rusland, Indië en Brazilië vertonen sedert eind augustus een stijging tussen 5 à 10%.

De groeilanden volgen momenteel dicht de trend van de westerse beursindexen, zonder echte opportuniteiten.

Domein8 : VIX

De VIX zakt momenteel terug in het “stabiele rustige beleggingsgebied onder de 15”.

We hebben al 2 weken een prachtige periode om met succes te “shorten” op de VIX-trackers. We hebben momenteel een mooie short-positie genomen in de volatiliteits-ETF, die we nog zullen uitbreiden.

Maar opgelet : het minste negatieve of positieve nieuws uit de “tarievenhoek” of uit de “rente-hoek” doet de VIX-ETF gekke sprongen maken, waardoor je telkens op het verkeerde been wordt gezet. Dergelijke “rollercoaster” is vrij moeilijk onder controle te houden en leidt niet altijd tot winsten. Eénmaal we consistent terug onder de 15 zakken is “shorten” meer betrouwbaar.