Beursanalyse 09/11/2019

BEURSANALYSE : Wat stuurt momenteel de trend?

 

DE HERFSTRALLY VIERT HOOGTIJ : RECORDS! RECORDS! RECORDS!

  • Alle Amerikaanse beursindexen scoren nieuwe recordhoogtes en ook in Europa gaan ze flink hoger. Het uitzicht op een handelsakkoord tussen de VS en China brengt een euforisch gevoel op de beursvloer.
  • Op de SPX500-grafiek zien we op 28 oktober een opwaartse doorbraak, gevolgd door een resem nieuwe recorddagen. Dit bewijst nogmaals de enorme veerkracht van de Amerikaanse aandelen, ondanks de “parfum van recessie” die overal rondhangt.
  • We geloven dat de stijgtrend op langere termijn behouden blijft, omdat de Amerikaanse economie verder gestuwd wordt door de algemene tendens van lage werkloosheidscijfers (laagste in 50 jaar!), zeer lage rente, lage belastingen en matige inflatie. De Federal Reserve hielp hieraan mede door de “overnight”-rente voor een 3de keer te verlagen, in navolging van de nul-rente in Europa.
  • De geopolitieke spanning in het Midden-Oosten is niet van aard om onrust te verwekken in de energiesector.
  • De Brexit-perikelen naderen een ontknoping die niemand kan voorspellen, maar met weinig invloed op de Amerikaanse beurs.
  • De VS-LT-rente is sedert begin oktober langzaam gaan opklimmen en nadert de psychologische 2%-lijn. De investeerders zijn snel hun obligaties aan het verkopen om dat kapitaal in de mooi stijgende aandelenmarkt te plaatsen. Hierdoor dalen de obligaties en stijgt de rente. We volgen aandachtig deze ongewenste renteklim. Het lijkt anderzijds ook wel logisch dat bij verbeterde internationale economische vooruitzichten de rente en de valuta wat meer ruimte opwaarts krijgen. Hogere rente is echter geen goed nieuws voor de groeilanden en de edelmetalen.
  • De dollarindex stabiliseert momenteel.

BEURSANALYSE VAN DE 8 VCIB-INVESTERINGSDOMEINEN

Domein1 : Indexen, sectoren en aandelen

Sedert juli waren we in een jojo-beurs terecht gekomen door de wisselende onzekerheid rond de komende VS-China-tariefonderhandelingen.  

De hervatting van de tariefonderhandelingen op 10 okt gaf weer hoop en het uitzicht op een naderend akkoord zorgt nu helemaal voor een euforische herfstrally die nieuwe beursrecords oplevert.

ETF’s : alle sectoren halen ongeveer 10% winst op één maand tijd. De voornaamste winnaars zijn : de semi-conductoren, de robotica,  de biotech, de innovatietechnieken, de biotech en zelfs de bankensector.

Aandelen :  sedert 10 okt is er een duidelijk instap-signaal voor de meeste sectoren (VIX duikt ook definitief onder 15-lijn).

Domein2 : Grondstoffen, Metalen, edelmetalen en goudmijnen

De edelmetalen : Goud en Zilver boeten enkele percenten in sedert begin oktober met een dipje sedert begin november. De licht stijgende LT-rente en de stijging van de beursindexen remmen logischerwijze de opgang van de edelmetalen. Daarom zakken ook de meeste goud- en zilvermijnen 5 à 10% in de voorbij 2 à 4 weken. De gerelateerde ETF’s beperken wel hun daling tot enkele percenten. 

De industriële grondstoffen : Door het uitzicht op een betere wereldhandel dank zij een mogelijk tarievenakkoord, hebben de industriële grondstoffen sedert half oktober duidelijk hun elan terug gevonden. Alu-bedrijf, koper, staal, lithium en een waterstof bedrijf tonen een stijging van 10 à 15% op 4 weken tijd.  

Domein3 : Energie : Olie en gas

Olie : De Amerikaanse olieprijs blijft al enkele maanden rond de 55$ bewegen, zonder een noemenswaardig uitzicht op een duidelijk stijg- of daaltrend. De geo-politieke spanningen in het Midden-Oosten lijken niet voldoende sterk om een impact te hebben op de olieprijs. Het blijft dan maar “wachten”.

 

Gas : schaliegas blijft een “volatiel goedje”, waarvan er momenteel te veel van geproduceerd wordt. De gasprijs is op 3 weken van 2.30$ naar 2.80$ gestegen, maar lijkt nu over zijn top te gaan. We blijven er terug van af.

Zon-energie : de sector-ETF was sedert april al 30% gestegen, maar heeft nu al sedert half september 13% kwijtgespeeld.

 

Domein4a : Landbouw

Alleen de koffie (JJOFF) trekt de aandacht met een 15%-stijging tot tegen een vorige weerstandslijn op 114$/ton.  Alle andere landbouwgrondstoffen tonen weinig enthousiasme.  

 

Domein4b : Cannabis

Alle grotere aandelen én ook de cannabis-ETF zitten al maandenlang in een niet-te-stuiten daaltrend. Er is te veel kapitaal geïnvesteerd in de meeste grote cannabis bedrijven en dat lijkt nu niet voldoende rendement te geven. Alleen nieuwe wetgeving omtrent liberaler gebruik kan nog kering brengen. “Afblijven” is het momenteel het advies.

Domein5 : Obligaties

De ETF op de “10jaar Am Treasury Bond” zakte sedert nov  7% omwille van de LT-rente-stijging van 1.50% naar 1.90%. Trump wil nochtans de rente liever doen dalen om de economie nog meer te activeren. Nu staat de Amerikaanse LT-rente 2% hoger dan de Europese. Er is overal sedert korte tijd een neiging naar iets hogere rente, ook in Europa. Het is voorlopig afwachten of die trend zich echt zou doorzetten. Dat zou een zeer kwalijke impact op de beurzen kunnen geven.

Het is misschien beter om ons niet te riskeren met de obligaties op dit kritieke moment, waar het snel beide kanten uit kan.  

Domein6 : Valuta

De pink-tracker GBTC op de bitcoin zette begin juli nog een top neer van 200% tov 1 april. Momenteel dippen we sedertdien al bijna 30%. In juli vormde zich een “daaldriehoek”, waarna een neerwaartse doorbraak volgde tot op de sterke 8000-steun. Spannend en mooi om te volgen, maar niet om in te beleggen! Misschien komt ooit wel eens een heropleving, maar voorlopig is het geen spek voor onze bek.

Domein7 : Groeilanden

De groeilanden volgen de Westerse beurzen in een eigen najaar-rally. De hoop op een globaal handelsakkoord moedigt ook de verbetering van de beursituatie aan in de lage-loon-landen. Rusland leidt de stijgers, gevolgd door China en Taiwan. India en Brazilië dralen wat.  

Domein8 : VIX

De VIX =beursangst) zakt tot op de 12-lijn, dus heel diep in het “rustige investeringsgebied” onder de 15-lijn. De VIX-ETF realiseert sedert 10 okt (=instapmoment = startdatum van de tariefonderhandelingen) een winst van 23%.  “Shorten met de VIX-ETF” is de terug (en meestal) veruit de meest rendabele investering! Dit jaar halen we al 44% rendement (zie pagina “VIX-Project 2019”)