Beursanalyse 24/04/2020

BEURSANALYSE : Wat stuurt momenteel de trend?

De beursindexen in de VS herstellen in versneld tempo.

SITUATIE : Op de SPX500-grafiek hieronder zien we hoe het Corona-virus de “super-oktober-rally” helemaal ombuigt naar een dramatische crash van 33% op amper 5 weken. In de laatste week van maart zien we al een eerste  “rebound” van 17% en midden april is daar al een hoopgevende “dubbele bodem” gevormd die de SP500 al 27% hoger brengt. Sindsdien worstelt de grafiek tegen een weerstand die overeenkomt met de 50-retracement van Fibonacci.

In dergelijke omstandigheden kunnen we nuttig beroep doen op de Fibonacci-“retracements”. Zolang de SP500 niet doorheen de 50 retrac. opstijgt is – louter analytisch bekeken – de kans op een nieuwe daling  groter dan op een verdere opklim.

De interventies van het “Plunge Protection Team” – het Amerikaanse instituut dat beurscrashes moet voorkomen als de redder in nood – ziet dit ook en grijpt momenteel bijna dagelijks in om de beurskoersen te ondersteunen. In de grafiek hieronder zie je de dag-evoluties tijdens de voorbij 15 dagen. Je merkt dat in 10 gevallen in de laatste 3 à 4 uren van de sessies  telkens een sterke opwaartse beweging (groen pijltje)  plaats vindt. Dit is een duidelijke opwaartse manipulatie om te verhinderen dat die ongeziene opstanding niet meer terug afbrokkelt. De kans is groot dat deze beursondersteuning blijft aanhouden tot de SP500 terug boven zijn M200 zal geduwd zijn. Vanaf daar mogen we aannemen dat de grote daaltrend in de beurskoers definitief achter ons ligt. Zo merk je dat de beurs sterk vooruitloopt op de realiteit. Hoelang we nog zullen werken aan de economische en budgettaire her-opstanding is een heel andere vraag. De kans is groot dat – eenmaal boven de M200 – we in een langdurige en zeer volatiele horizontale beursbeweging terecht komen. 

 • Wat zijn nu de belangrijkste “drivers” opwaarts en neerwaarts?

  De belangrijkste marktdrijver is én blijft de evolutie van de covid19-pandemie.

  1. Als China snel herstelt wordt de belangrijkste schakel in de economische toeleveringsketting terug betrouwbaar en ontstaat er hoop dat de bedrijven in het Westelijk halfrond hun half-afgewerkte componenten en onderdelen terug kunnen inschakelen in hun productie en verkoopproces.
  2. De kern van de corona-problematiek heeft zich momenteel echter verlegd naar de Daar worden reusachtige steunmaatregelen genomen om de pandemie en de gevolgen voor de economie te lijf te gaan. Van “ 800 miljard helikoptergeld” (1000$ voor elke burger) tot 5000 miljard dollar “printed capital” voor kredietondersteuning van de bedrijven en particulieren. Daar bovenop zien we nu ook ultra lage rente% van 0.5% (LT) en 0.0% KT. Zal dit voldoende zijn om de desastreuze gevolgen van de pandemie tegen te gaan? Van zodra zich een positief perspectief manifesteert kunnen de indexen omhoog.
  3. De economische schade door de “social distancing”-periode kan nog niemand inschatten. In Europa liggen veel bedrijven stil of draaien op een laag pitje. Naarmate de tijd vordert zullen meer en meer bedrijven zonder grondstoffen en materiaal vallen. Veel werknemers worden werkloos en verliezen zwaar hun koopkracht in de komende maanden. De overheden kunnen niet meer investeren door het gebrek aan middelen, die volledig opgeslorpt worden door de sociale zekerheid. De grenzen blijven voorlopig gesloten waardoor heel wat economische bedrijvigheid stilvalt. Het hernemen van de economische activiteit is een eerste vereiste om de Europese beurzen op te krikken.
  4. Een zeer belangrijke “driver” is de “weerstand van de Europese financiële sector”. De Europese banken zijn nog altijd bijzonder kwetsbaar als gevolg van de vorige 10-jaar oude crisis. Wanneer die nu in deze ongezien hevige economische orkaan terechtkomen is de kans groot dat heel wat banken – de Italiaanse en Spaanse eerst – dit helemaal niet overleven en in hun val het hele Europese bankennetwerk zwaar beschadigen. Dit is ook een gevolg dat nog weken op zich zal laten wachten, maar een achterliggende zorg kan zijn van vele beleggers. Dit kan een rem zetten op het engagement om snel de beursvloer te betreden.

  Het niet te onderschatten gevaar, ontstaan door deze diepe olie-crisis :

  De voorspelde olie-totaal-crash is er uiteindelijk gekomen. Aangezien er geen  akkoord kwam tussen de OPEC, Rusland en de VS over voldoende productiebeperking is de olieprijs uiteindelijk volledig ineen gestort. Door de Corona-crisis is het olie-verbruik met 33% gezakt wereldwijd, terwijl de prductie met amper 10% werd teruggeschroefd. Dit veroorzaakte formidabele  olie-stocks, waarvoor in de VS geen voldoende opslagcapaciteit was. Amerikaanse olieproducenten moesten betalen om hun gratis olie in de schaarse tanks te pompen waardoor zelfs tijdelijk een negatieve prijs gold.

  Dit probleem zal niet zo snel weggewerkt worden en veel Amerikaanse olie- en gasbedrijven zullen op de fles gaan.  De verliezen en faillissementen in de olie- en gassector zullen zeker een blok aan het been zijn van Wall Street en ook van de zieltogende VS-economie die binnenkort terug zal moeten aanzwengelen.

   

  De VS-LT-rente zakt sedert eind januari uit het horizontaal kanaal tussen 1.70% en 1.95%, en zakte in de laatste week van 1.50% – een psychologische lijn – naar 0.50%. Dit is momenteel een zeldzaam positief element als motor voor het economische herstel. 

GOUD: de GOUDPRIJS is op 18 feb voor het eerst echt doorheen de psychologische grens van 1600-lijn geknald en doorbrak op 9 april ook de 1700-weerstand.
Van alle beurswaarden zoals aandelen en grondstoffen – met uitzondering van de obligaties – heeft goud als uitzondering onbeschadigd de huidige storm overleefd.
 • De andere grote verandering is de vaststelling dat het goud nu als “toevlucht” reageert en niet meer als “grondstof”.

  De 3 “drivers” die het goud opstuwen (en zullen blijven opstuwen!) zijn :

  • De negatieve rente : de opbrengst van obligaties zijn overal negatief, rekening houdende met de inflatie. In goud beleggen levert, zo bekeken, winst op.
  • Het vertrouwen in de “digitale valuta” zakt weg, bij het zien van de steeds maar stijgende schuldenberg bij de overheden. Zelfs centrale banken kopen goud op. Als de dollar nu zou beginnen met veel waarde te verliezen, knalt het goud zeker naar ongezien hoogtes.
  • Momenteel overstijgt de veel grotere vraag het verminderde aanbod. Heel wat goud- en zilvermijnen hebben hun productie zien slinken door de corona-maatregelen.
  • Hoe reageert de dollar?

   Sedert begin april heeft de dollar zijn stabiliteit terug gevonden en blijft hij dé sterke munt bij uitstek. De kans op daling is gering omdat de andere valuta (€) het ook lastig hebben.

   De dollar is – naast het goud – nog de enige rots in de branding. Laat ons hopen dat er   nooit geen twijfel ontstaat over de geloofwaardigheid van de dollar in deze tijden van fatalistische geldcreatie om de desastreuze gevolgen van de corona-crisis weg te werken.

    

BEURSANALYSE VAN DE 8 VCIB-INVESTERINGSDOMEINEN

Domein1 : Indexen, sectoren en aandelen

De Covid-19-crash bereikte zijn dieptepunt op 23 maart. De SP500 steeg nadien  in 4 weken reeds 28% hoger. Hierbij volgden de ETF’s en aandelen van alle domeinen deze – misschien wel gemanipuleerde – sterke opwaartse rally.

Als we de 6 VCIB-“kweekvijvers” bekijken zien we dat bij de ETF’s de goudmijnen al 78% stegen en zo ook de biotech al 46% , waardoor hun volledige correctie al gerecupereerd is. Dit zijn ook de sectoren, naast de technologie en de nasdaq zelf, die de toekomst uitmaken.

Ondertussen hebben we ook een Biotech/Pharma-“kweekvijver” aangelegd, waaruit we schitterende aandelen kunnen selecteren. De andere klimmers vind je terug in het interne VCIB-SCREENING-rapport van deze weekend.

Domein2 : Grondstoffen, Metalen, edelmetalen en goudmijnen

De edelmetalen : De goudmijnen kenden een schitterende week met een stijging van gemiddeld minstens 15%

De leden worden in kennis gesteld van 4 veel belovende goudmijnen.

De vraag naar massieve edelmetalen is sterk gestegen wereldwijd, vooral goud komt in de schijnwerper als vluchtheuvel in de crisis. Nu door de corona-voorschriften ook heel wat goudmijnen tijdelijk gesloten worden kunnen ook die wat dalen. Maar op het vlak van de “grondstof goud” zelf, ontstaat zo ook aan de aanbiedingszijde een schaarste. Die onrust ziet men duidelijk aan de grote dagelijkse prijsschommelingen. De kans is groot dat we nu voor een langdurige uitbraak staan naar boven met het gele metaal!

De industriële grondstoffen : vooral uranium doet het goed omdat heel wat mijnen stil liggen; de grootste Uranium-mijn stijgt 60% sedert 23 maart. Lithium en waterstof  (Zweeds bedrijf) boeren ook goed.

Domein3 : Energie : Olie en gas

Olie : Een te grote productie, een dramatische verbruiksdaling en te kleine opslagcapaciteit dreven de olieprijzen naar de absolute bodem. De kans op een onmiddellijk herstel van de prijzen is heel gering in dergelijke omstandigheden.

Het is nu bang afwachten hoe groot het economisch kerkhof zal zijn in de oliesector.

 

Gas : schaliegas blijft een “volatiel goedje”, waarvan er momenteel te veel van geproduceerd wordt. De gasprijs was begin dit jaar gezakt tot een dieptepunt van 2$, maar heeft ondertussen al de afdaling verder gezet tot een historisch dieptepunt van 1.55$. Ook hier zal in de VS een bloedbad ontstaan in de gassector.

Het enige lichtpunt is dat dank zij die lage energieprijzen het herstel van de economie iets makkelijker wordt.

 

Zon-energie : sector-ETF zakte door de correctie meer dan 40%, maar kon de schade momenteel al beperken tot 25%. We rekenen op het herstel van de Chinese zonnepaneelproducenten.

 

Domein4a : Landbouw

De landbouwprijzen kregen ook zware klappen door de crisis. De landbouwprijzen blijven wereldwijd licht zakken, met uitzondering van de rijst.

Domein4b : Cannabis

De hele cannabis-sector is sedert midden januari 50% gekelderd, toonde een lichte rebound – in lijn met de beursindexen – en blijft nu hangen in een vlakkere evolutie.

Domein5 : Obligaties

De ETF’s op de “10jaar Am Treasury Bond” stegen 30% toen de Fed de LT-rente lieten zakken naar 0.5%. De obligaties waren sterk bevraagd, omwille van de crashende aandelenhandel, maar lijken nu hun plafond bereikt te hebben. Deze ETF’s  toppen momenteel.

We zien hier weinig kans op hogere winsten.

Domein6 : Valuta

De tracker op de bitcoin moest -50% inleveren sedert zijn laatste top, midden februari, maar herstelde al 45% opwaarts. Kunnen de “rumours” over nieuwe crypto’s van de de grote FANG’s een opstoot geven? We zijn in blijde verwachting…

Domein7 : Groeilanden

India , Indonesië  en Rusland  doen het momenteel beter dan China . Het is nu wel de ideale moment om Chinese aandelen aan te kopen en te behouden voor lange tijd. Dit is een kans die zelden voorkomt. Door ons strikt aan de  regels van de Methodiek te houden kunnen we ook eventuele sporadische dip-risico’s op vangen.

Domein8 : VIX

De VIX (=beursangst) is op 21 feb begonnen aan een uitzonderlijke stijg-rally van op niveau 16 naar 85 omwille van de virus-commotie en daarop de olie-crisis.

Sinds de top van 15 maart is de VIX al 58% gedaald en is ook al door zijn M50 gezakt. Daar mee is hij uit zijn “hoog angst-gebied” weg getrokken.

De future-structuur in de VIX-etf zorgde er voor dat hij  daalde zoals de VIX zelf, maar ook terzelfder tijd werd gedempt in het dagelijkse doorrollen door de “backwardation” van de VIX-futures. Deze rem zal nu stilaan verdwijnen als de VIX in lagere regionen komt. Nu komt er een mooie kans op een lucratieve short-rally van de VIX-ETF.

De VIX-ETF bewijst eens te meer dat hij het “goudhaantje” van de club is!