Beursanalyse 10/01/2020

BEURSANALYSE : Wat stuurt momenteel de trend?

 

DE  “OKTOBER-RALLY” GAAT KRACHTIG VOORT IN 2020!

 • Op de SPX500-grafiek zien we dat de “super-oktober-rally” zich onverstoord verder zet in 2020. Dit geeft een unieke stijging van meer dan 13% rendement in 15 weken. Sedert 28 oktober worden onverdroten nieuwe dag-records gevestigd. Dit bewijst nogmaals de enorme veerkracht van de Amerikaanse aandelen, ondanks de “parfum van recessie” die er de hele zomer overal rondhing.
 • Het is momenteel interessant om vooral aandelen aan te houden, terwijl grondstoffen en energie meer bescheiden rendementen geven.
 • We mogen de vooruitzichten voor begin 2020 als rooskleurig inschatten :

  1. Op de grafiek van de SP500 hierboven is in de eerste week van 2020 de Iran-gebeurtenis “onzichtbaar”. Op Wall Street heeft de belegger hierop helemaal niet gereageerd, met uitzondering van een heel kleine “goud- en oliekoorts”.
  2. Nog een factor die gunstig is voor het nemen van nieuwe beursrisico’s: de bevestiging van de ondertekening volgende week van de gedeeltelijke handelsovereenkomst die vorige maand werd gesloten door de Verenigde Staten en China; Peking heeft aangekondigd dat vice-premier Liu  zou naar Washington reizen tussen 13 en 15 januari.
  3. Volgende week opent het nieuw “cijferseizoen” wanneer de eerste beursgenoteerde bedrijven hun jaarbalans van 2019 publiceren en hun vooruitzichten voor 2020 mededelen. We kunnen ons aan gemiddeld sterke cijfers verwachten, maar misschien ook aan wat lagere bedrijfsinvesteringen.
  • Als nu geen zware schommelingen ontstaan door complicaties op het laatste moment, blijven we geloven in een stijgtrend op langere termijn, omdat de Amerikaanse economie verder gestuwd wordt door de algemene tendens van lage werkloosheidscijfers (laagste in 50 jaar!), zeer lage rente, lage belastingen en matige inflatie. Komt er toch wat economische vertraging dan zal de Federal Reserve niet aarzelen om bij te springen met een volgende renteverlaging.
  • De geopolitieke spanning in het Midden-Oosten blijft, maar is niet van aard om ernstige onrust te verwekken in de energiesector. De olie-prijsopstoot door de Iran-aanval is al volledig opgeslorpt.
  • Europa staat nu voor lange onderhandelingen met het VK om tot een nieuw en werkbaar handelsakkoord te komen. We moeten ook rekening houden dat Turkije Europa aardig kan afdreigen met een migratiegolf. In veel Europese landen heerst duidelijk sociale onrust. De economische groei is tot het vriespunt gezakt en veel bijkomende mogelijkheden tot stimulering blijven er niet over, nu de rente ook “onder nul” noteert.
  • De VS-LT-rente blijft mooi binnen een horizontaal kanaal tussen 1.7% en 1.95%, juist onder de psychologische 2%-lijn. Het lijkt anderzijds wel logisch dat bij verbeterde internationale economische vooruitzichten de rente en de valuta wat zouden versterken. Hogere rente zou geen goed nieuws zijn voor de groeilanden en de edelmetalen.
  • Het goud kende ook een “eindejaar-rally” door van 1460 naar 1570 te klimmen, enigszins aangevuurd door de Iran-kwestie. De tijdelijke dollardip speelde hier ook een rol. Toch kan men zich niet ontdoen van de gedachte dat er zich duidelijk een “vraag naar goud” ontwikkelt sedert de helft van vorig jaar. We staan klaar voor de zeer psychologische doorbraak van de 1600-weerstandslijn !
  • De dollar-index heeft zich na een klein dipje hersteld en haalt opnieuw het vertrouwde 97-niveau.  

BEURSANALYSE VAN DE 8 VCIB-INVESTERINGSDOMEINEN

Domein1 : Indexen, sectoren en aandelen

Na de Iran-kwestie zet de oktober-rally zich verder. Zowat alle sectoren bloeien verder open. De kerstweek was eerder kalm, maar het elan is nu gevonden in de richting van de ondertekening van het China-VS-handelsakkoord.

ETF’s : De meeste technologie-ETF’s blijven excelleren : internetsector, de Nasdaq als index, maar ook defensie en de cybersecurity  melden zich vooraan. In een aparte lijst van “ETF-toppers 2020”  wordt een gerichte selectie beschikbaar gehouden, waaruit de VCIB-leden altijd kunnen putten.

Aandelen :  Ook hier wordt een aparte lijst van “Large-caps-toppers 2020”  en een lijst met “Small-caps-toppers2020” ter beschikking van de VCIB-leden gesteld. Deze lijsten worden minstens 2x per maand bijgewerkt met de laatste “screenings”, terwijl telkens ook de zwaksten uit de lijst worden verwijderd. Zo ontstaan telkens minstens 20 top-waarden die volledig “updated” zijn. .

Domein2 : Grondstoffen, Metalen, edelmetalen en goudmijnen

De edelmetalen : De zilvermijnen en goudmijnen moeten  5% terugplooien na een decemberrally van 10%. De individuele mijnaandelen vallen  sterk terug tot zelfs -10%. Het edelmetaal zelf zoals goud  en zilver houden beter stand.

De industriële grondstoffen De industriële grondstoffen Lithium (+22% in 4weken) en staal (20% in 12weken) blijven het goed doen. Door het uitzicht op een  betere wereldhandel dank zij een mogelijk tarievenakkoord, hadden de industriële grondstoffen sedert half oktober duidelijk hun elan terug gevonden.

 

Ons favoriete waterstof bedrijf kende een duidelijke revival begin november, stabiliseerde dan even en lijkt nu ook te hernemen door opnieuw op te stijgen vanaf zijn M50.

Domein3 : Energie : Olie en gas

Olie : De Amerikaanse olieprijs bleef enkele maanden rond de 55$ bewegen maar is sedert begin oktober opgeklommen naar 64$, in laatste instantie door de Iran-kwestie. Nu de lont uit het kruitvat is zakte de olieprijs terug naar 59.5$.

De geo-politieke spanningen in het Midden-Oosten kunnen de olieprijs wel nog een tijd daar houden. Speculatie op hogere prijzen lijkt voorbarig.

 

Gas : schaliegas blijft een “volatiel goedje”, waarvan er momenteel te veel van geproduceerd wordt. De gasprijs is half oktober 20% gestegen, maar is nu al helemaal teruggekeerd. Door de hoge stocks is de kans klein dat de gasprijs nog flink doorstijgt met de winterperiode. Ook de weersvooruitzichten voor de eerste winterweken tonen geen erge koude.

Zon-energie : sector-ETF was sedert april al 30% gestegen, heeft in okt-nov dan 15% kwijtgespeeld en zet nu terug een rally neer van 16% in 7wkn. Een instap kan nog altijd.

Domein4a : Landbouw

De koffie  is duidelijk over zijn hoogtepunt heen terwijl de tarwe  profiteert van de beloofde Chinabestellingen (+16% sedert begin sept)  

Domein4b : Cannabis

Alle grotere aandelen én ook de cannabis-ETF zitten al maandenlang in een niet-te-stuiten daaltrend. Er is te veel kapitaal geïnvesteerd in de meeste grote cannabis bedrijven en dat lijkt nu niet voldoende rendement te geven. Alleen nieuwe wetgeving omtrent liberaler gebruik kan nog kering brengen. “Afblijven” is het momenteel het advies.

Een belangrijke speler  probeert al 6 weken zijn weerstandslijn van de M50 te breken, maar slaagt er nauwelijks in. Voor een andere belangrijk aandeel lijkt dit wel te lukken. We volgen nauw op.

Domein5 : Obligaties

De ETF op de “10jaar Am Treasury Bond” zakt al sedert begin sept  heel langzaam zo’n 7% logischerwijze, omwille van de lichte LT-rente-stijging van 1.70% naar 1.90%. Trump wil nochtans de rente liever doen dalen om de economie nog meer te activeren. Nu staat de Amerikaanse rente 2% hoger dan de Europese. Er is overal sedert korte tijd een neiging naar iets hogere rente, ook in Europa. Het is voorlopig afwachten of die trend zich echt zou doorzetten. De rente zelf toont technisch een “stijgdriehoek”-figuur. Dat zou een zeer kwalijke impact op de beurzen kunnen geven. Het is misschien beter om ons niet te riskeren met de obligaties op dit kritieke moment, waar het snel beide kanten uit kan.  .

Domein6 : Valuta

De pink-tracker op de bitcoin zette begin juli nog een top neer van 200% tov 1 april. Momenteel dippen we sedertdien al bijna -43%. In juli vormde zich een “daaldriehoek”, waarna een neerwaartse doorbraak volgde tot op de sterke 8000-steun. Nu is de bitcoin ook door die steun gevallen naar 7000. Is de laatste “opwipper” van 10% nu eens wel betekenisvol?  We kunnen beter de doorbraak van de LT-weerstand afwachten vooraleer te handelen. Blijft gevaarlijk spul (ook de aandelen ervan)!

Domein7 : Groeilanden

China maakte een flinke inhaalbeweging van +23% sedert begin augustus, dus iets meer dan de Westerse beurzen (+16%). Ook Rusland profiteert van de olieprijsstijging, Brazilië iets minder. India  trappelt te plaatse.

Het is nu zeker interessant om in Chinese bedrijfsaandelen te beleggen. Het VCIB beschikt over een lijst met 200 aandelen.

Domein8 : VIX

De VIX (=beursangst) kwam amper boven de 15-lijn uit door de Iran-kwestie, waardoor ook de VIX-ETF amper opwaarts reageerde. De VIX zakte terug tot 12.50, dus heel diep in het “rustige investeringsgebied”. Shorten op de VIX-ETF levert terug prachtige rendementen op korte tijd.

De vooruitzichten blijven in ons favoriete domein rooskleurig, zolang zich geen onverwachtse calamiteiten voordoen.