Beursanalyse 21/11/2020

BEURSANALYSE : Wat stuurt momenteel de trend?

De beursindexen bereiken opnieuw recordhoogtes na de presidentsverkiezingen. Er heerst wel spanning in de markt door de spagaat van de enorm hoge Covid19-besmettinsgraad en de hoop op een nakend effectief-werkend vaccin. 

De weerspanningheid van Trump vormt ook een onbekende vrees-factor voor de beleggers. 

De Black-Friday-week is altijd een opsteker voor de beurs.

Vaststelling :

De beursevolutie blijft iedereen verrassen. Midden een ongeziene economische en maatschappelijke sanitaire wereldramp zetten de Wall Street-beleggers  onvermoeibaar hun investeringszegetocht in aandelen verder. Telkens opnieuw – zoals deze week nog – blijven de beursindexen nieuwe recordhoogtes neerzetten. Niets of niemand lijkt die opmars op de beursvloer te kunnen stoppen.

Wat drijft er deze koopwoede?

De hoofdoorzaak ligt te zoeken bij de historisch lage rente van de obligaties. De aandelen zijn dan het nieuwe doelwit, nu er ongeziene hoeveelheden vrij geld in het financieel systeem evolueren. De grote investeerders – banken, verzekeringen, hedge-funds, vermogensbeheerders, pensioenfondsen en dergelijke – beschikken over sportgoedkoop kapitaal en leningen om de aandelen letterlijk tot tegen het plafond omhoog te kopen. Elke dip is een gelegenheid om opnieuw bij te kopen.

Anderzijds staan we op een keerpunt in de technologische geschiedenis waarbij heel wat nieuwe investeringsdomeinen een zeer goede opportuniteit bieden met uitzicht op snelle groeiwinsten :

1)  De 5G-toepassingen zullen in heel wat domeinen een ware revolutie betekenen. De belangrijkste zijn : autonome voertuigen, geneeskunde en gezondheidszorg, defensie toepassingen, entertainment branche, engineering, industriële processen, onderwijs en nog vele andere activiteit-takken.

2)  Nu Biden aan de macht komt zal ook de VS volop de kant van de klimaatverdedigers gaan kiezen. Hierdoor krijgen heel wat sectoren letterlijk en figuurlijk de wind in de zeilen. Heel nieuw is de impuls die door het Biden-tijdperk wordt gegeven aan de hele waterstoftechnologie: van productie door electrolyse tot fuelcells om elektriciteit op te wekken.  Hier spelen de Electric Vehicles (EV’s) een eerste viool. In tientallen andere sectoren zoals de alternatieve energie, CO2-reducerende toepassingen, industrie en bouwsector komen jonge “slimme bedrijven” naar voor die een grote toekomst kunnen tegemoet gaan.

3)  De grote tech-bedrijven op vlak van communicatie en sociale media zetten hun duizelingwekkende vaart verder en worden supra-nationale mastodonten. De E-commerce begint nu helemaal op gang te komen en hun marktaandeel kan nu verdubbelen of zelfs verdrievoudigen in de komende 5 jaar. Die hele omschakeling in de wereldhandel biedt ook een mooie opportuniteit aan de beleggers.

 

BEURSANALYSE VAN DE 8 VCIB-INVESTERINGSDOMEINEN

Domein1 : Indexen, sectoren en aandelen

De onzekerheid rond de Amerikaanse verkiezingen en de ongeziene uitbraak van de 2de coronagolf hadden in oktober de beursindexen 10% naar beneden gedrukt. De overwinning van Biden, het fenomeen van het mixte-Congres en de aankondiging van de nakende komst van meerdere efficiënte vaccins brachten de beursindexen op 2 weken terug naar hun vroegere recordhoogtes. De kans is groot dat we voor een nieuwe doorbraak staan die mogelijks zal leiden tot een eindejaarrally. In de bovenstaande grafiek van de immer sterk presterende innovatie-ETF zien we een duidelijke illustratie van deze hoopgevende situatie.

Heel wat ETF’s tonen schitterende stijgpercentage (tussen 12 en 20%) over de laatste 30 dagen : de Olie&gas producenten  en -toeleveringsbedrijven, de banksector , Groene energie  en Aerospace & Defense . 

Natuurlijk presteerden de aandelen uit sommige sectoren heel uitzonderlijk zoals de Electric Vehicles (EV), 5G-toepassingen, waterstof gerelateerde bedrijven en Alternatieve Energie.

De leden van het VCIB ontvangen 2 maal per maand de volledige filterselectie van top-aandelen uit de 10 “VCIB-kweekvijvers”.

Domein2 : Grondstoffen, Metalen, edelmetalen en goudmijnen

De edelmetalen :

Bij de uitbraak van de 2de coronagolf midden juli werd heel wat kapitaal geparkeerd in de veilige goud- en zilverfutures, waardoor de goudprijs opveerde tot boven de 2000$. Nu lijkt de rust toch enigszins teruggekeerd en die fondsen worden terug losgetrokken uit de edelmetalen-futures  om opnieuw geïnvesteerd te worden in de aandelenmarkten. Daardoor zakken de goud- en zilverprijzen en ook de vraag naar edelmetaalmijnen.  We hebben sedert half sept reeds een steunbodem bereikt. We kijken uit of die bodem sterk genoeg zal zijn in de komende maanden.

Industriële grondstoffen :

Sedert begin november zien we – om de zelfde reden als bij de aandelen – ook een duidelijk positieve trend bij de grondstoffen. De koplopers zijn Lithium (een must voor elke portefeuille) en Waterstof, maar ook Koper , Uranium  en Staal  tonen een heropleving.

Domein3 : Energie : Olie en gas

Olie : In november veerde de olie-ETF 10% omhoog, maar de tracker op de olie&gasbedrijven  deed het dubbel zo goed met 20%. Het uitzicht op een effectief werkend vaccin deed de hoop oplaaien dat de mobiliteit (vooral van de luchtvaart) terug zal kunnen hernemen.

Gas : schaliegas zakte echter in november terug van een topprijs 3.4$ naar 2.7$, wat nog altijd veel beter is dan de 2$ van de eerste jaarhelft. De gas-ETF  volgt die prijsdaling in het tweevoud met -20%. Normaliter is de winterperiode altijd goed voor iets hogere gasprijzen, maar dat fenomeen zien we nog niet.

 

Zon-energie : de sector-ETF  blijft onze favoriete portefeuille-ETF door 2 formidabele rally’s : eentje van 36% en een onverstoorbare supertrend van bijna 200% sedert de corona-crash. Deze ETF moet een vaste waarde zijn in elke beleggingsportefeuille!

In de “kweekvijver” met aandelen uit de alternatieve energie zien we een 6-tal aandelen momenteel mooi presteren.

Waterstof : in de nieuwe “kweekvijver” met aandelen uit de waterstof-economie zien we ook een 4-tal aandelen “van jetje geven”.

Domein4a : Landbouw

Sedert juli zijn de landbouwgrondstofprijzen gemiddeld met minstens 10% gestegen waarbij mais, koffie en cacao koplopers zijn. Tarwe is ondertussen over zijn top gegaan.

Domein4b : Cannabis

De hele cannabis-sector is sedert midden januari 50% gekelderd. Half mei zagen we een 20%-stijging, gevolgd door anderhalve maand stabiliseren. Sedert begin augustus gaat de cannabissector snel bergafwaarts met een daling van 15%. De verkiezing van Biden liet de aandelen een vreugdesprong maken van 20% in november met de hoop op meer liberalisering van het “goedje”. De grotere spelers uit deze sector maakten een goede beurt, die nu wel uitvlakt.

Domein5 : Obligaties

De ETF op de “10jaar Am Treasury Bond” stegen 30% toen de Fed de LT-rente lieten zakken naar 0.5%. Sedert aug is de rente terug iets gaan stijgen, waardoor de obligaties iets daalden. De trends zijn te zwak om in te beleggen momenteel.

 

Domein6 : Valuta

We zagen een mooie rally van +20% naar 12000 in 4 weken. Daarna viel de bitcoin terug naar de steun van 10000 en begon een nieuwe klim. Sedert begin oktober zette de bitcoin een stijgrally neer van +70% in 6 weken. De bitcoin-ETF deed zelfs beter met 80%.

Het sentiment rond de raadselachtige plannen van het IMF om een digitale dollar of SDR (Special Drawing Rights) als nieuwe wereldmunt te creëren helpt de “bitcoin-believers” om keihard in hun lievelings-coin te investeren.

De stijging lijkt zich verder te zetten en we zijn op weg om het 18723-toprecord van eind 2017 te verpulveren.

Domein7 : Groeilanden

De novemberstijgingen in het Westen werden ook gevolgd door Brazilië  en Rusland  (beiden door de olie) en in mindere mate door India  en China.

Heel wat Chinese aandelen blijven heel aantrekkelijk.

Domein8 : VIX

De VIX heeft begin september een eerste opschieter vertoond die leidde tot een 1ste beursdip op 8 sept. Eind oktober zien we opnieuw een flinke opstoot van de beursangst, te wijten aan de 2de coronagolf en de zenuwachtigheid rond de chaotische presidentsverkiezingen op 3 nov.

Die VIX-top ebt al snel weg door de presidentsverkiezingen en de komende corona-vaccins.

De VIX-ETF  laat in een “short-trade” sedert begin november al 25% winst optekenen!