Beursanalyse 18/08/2020

BEURSANALYSE : Wat stuurt momenteel de trend?

Het nieuwe resultatenseizoen (halfjaars) loopt momenteel op zijn einde en gaf een duidelijk positieve impuls aan de beursindexen. De hoop op een vaccin blijft het halen van de zorg om een ernstige heroplakkering van de Covid19-pandemie.

Nieuwe vaststelling :

De discrepantie tussen de record halende beursindexen en de apengapende economie roept steeds meer vragen op. 

We zien momenteel dat zowel de positieve als de negatieve “drivers” aan kracht winnen!

Positieve elementen :

  • Vele biotech/pharma-bedrijven zitten in volle wedloop om binnen enkele maanden een vaccin op de markt te brengen en daarmede een einde te stellen aan de corona-crisis.
  • De uitstekende bedrijfsresultaten van de technologiesector stimuleren de meeste beursindexen, vooral de Nasdaq. Honderden miljarden goedkoop dollars wordt als speculatiekapitaal in de grote techaandelen gepompt door de hedgefunds.  
  • de economische macrocijfers zijn momenteel meestal beter dan gevreesd.
  • Het Congres onderhandelt al geruime tijd over een ongezien groot relance-budget van 2 à 3000 miljard $ om het leed van de getroffen bedrijven en werknemers te lenigen.

Negatieve elementen :

  • Het BNP is in de Westerse wereld op enkele corona-maanden zowat overal met 10% gezakt, waardoor industrie en handel zwaar zijn getroffen.

De overheden moeten hun geld in ondersteuningsprogramma’s steken, de bedrijven stellen hun investeringen uit en de consumenten houden de vingers op de knip. Het zal nog wel 2 à 3 jaar duren vooraleer die 10% terug zullen gewonnen worden.

  • De spanningen tussen China en de VS lopen op. De vervolgbesprekingen van de vorige tariefonderhandelingen in januari zijn uitgesteld tot na de presidentsverkiezingen, Huawei wordt zwaar getackeld, TikTok wordt gedemoniseerd, de Hongkong-situatie vertroebelt de relaties en China krijgt de zwarte piet voor de corona-crisis. Een verdere aftakeling van de China-VS relatie kan heel schadelijk worden voor beide landen en hun beursaandelen.
  • De komende presidentsverkiezingen zorgen momenteel voor een tijdelijke stilstand op vele vlakken van het economische, maatschappelijke en politieke leven in de VS.

Conclusie : De kans is groot dat telkens één van die drivers plots fel aan intensiteit winnen, hieruit een krachtige reactie voortkomt in één of andere zin.

We mogen ons in het resterende halfjaar van 2020 nog aan enkele volatiele maanden verwachten, met nijdige correcties en heftige “rebounds”. We zijn dus verwittigd dat we dagelijks scherp moeten toekijken hoe de in- en uitstapsignalen van de VCIB-Methodiek worden gegenereerd.

De VS-LT-rente : Deze rente staat op een historisch laagtepunt, maar wanneer de Amerikaanse staat – op zoek naar stimulusgeld – in grote massa voor 2000 miljard obligaties moet uitgeven, kan dat een stijgende invloed hebben op de rente. Dit zou zeker niet goed uitkomen voor de economie. Zo’n opschieter van de rente kan altijd een VIX-opstoot geven!

DE EDELMETALEN :

Na een eerste stijging van het GOUD vanaf juni 2019, is in 2020 het goud en het zilver bijzonder interessant geworden voor de investeerders.

De goudprijs doorbrak achtereenvolgens 5 weerstandslijnen :

Van alle beurswaarden zoals aandelen en grondstoffen – met uitzondering van de obligaties – heeft goud doorheen de corona-crisis als uitzondering onbeschadigd de huidige storm overleefd.

De andere grote verandering is de vaststelling dat het goud nu terug – zoals vroeger – echt als “toevlucht” reageert en niet meer als “grondstof”. De goudmijnen bieden ook prachtige opportuniteiten.

 

De 4 “drivers” die het goudprijs bepalen zijn :

  • Het vlucht-effect naar of uit het goud : toen de beurs crashte, zochten velen in paniek naar liquide middelen en verkochten een deel van hun (vooral waarde-papieren-) goud. Daarna werd met het geld van de verkochte aandelen naar goudwaarden gevlucht om zekerheid te bekomen, waardoor het goud flink steeg tot 1750$/ounce.
  • De rente : als de opbrengsten van obligaties overal negatief zijn, rekening houdende met de inflatie, stijgt de goudprijs. Wanneer die rente opnieuw de bodem opzoekt, stijgt het gele metaal in waarde.
  • Het vertrouwen in de “digitale valuta” zakt weg, bij het zien van de steeds maar stijgende schuldenberg bij de overheden. Zelfs centrale banken kopen goud op. Als de dollar nu zou beginnen met veel waarde te verliezen, knalt het goud zeker naar ongeziene hoogtes.
  • Vraag en aanbod van het massieve metaal : heel wat goud- en zilvermijnen hebben hun productie zien slinken door de corona-maatregelen. Langzaam herneemt nu de exploitatie en wordt het aanbod terug normaler, waardoor deze factor van “productieschaarste” minder invloed laat gelden.

     Hoe reageert de dollar?

Hoe reageert de dollar?

Tijdens de corona-crash werd de dollar heftig als een vluchtmunt gebruikt en steeg de dollar-index vanaf 95 zelfs tot 104.

Sinds 20 mei zakte de dollar-index in 2 cascades van telkens -4% tot 92.5. Wanneer we zuiver analytisch de grafiek bekijken, zien we de RSI(5) tegen de 30 zakken. Zo lijkt het niet onwaarschijnlijk dat een volgende dip op komst is.

De voornaamste oorzaak van die -4% dollardaling is vooral te zoeken in het uitblijven van een effectieve aanpak van de coronacrisis en de politiek van de Fed, die steeds maar dollars bijdrukt om relanceprogramma’s te ondersteunen via goedkope en gewaarborgde kredieten.

Als de dollar verder verzwakt, kan dat de investeerders stimuleren om in andere valuta te beleggen, waardoor de dollar nog meer én – na enige tijd – ook de Amerikaanse aandelen onder druk komen te staan.   De edelmetalen (en de bijhorende mijnen) profiteren ook van de verzwakking van de dollar.

Die lagere dollar geeft wel vleugels aan de exporterende Amerikaanse bedrijven en dat komt momenteel de Amerikaanse economie (en de beurs) goed uit.

BEURSANALYSE VAN DE 8 VCIB-INVESTERINGSDOMEINEN

Domein1 : Indexen, sectoren en aandelen

In de 20-wkn-periode van 23 maart tot 18 aug steeg de Nasdaq-ETF – in een ongestoorde rally – met +63%. Dit illustreert de oppermachtige dominantie van de technologie-aandelen op de Amerikaanse beursvloer.

Zowat alle sub-sectoren van de technologie ondersteunden die ongezien wederopstanding na de spectaculaire corona-beurscrash in februari en maart.

Een tiental supra-nationale tech-reuzen (de “FANGMAN”) hebben met succes de crash doorworsteld en blijven de sterren aan de beurshemel.

De beste sector-ETF’s zijn momenteel : Technologie, Robotica, halfgeleiders, maar ook woningbouw  scoort goed.

De leden van het VCIB ontvangen 2 maal per maand de volledige filterselectie van top-aandelen uit de 6 “VCIB-kweekvijvers”.

Domein2 : Grondstoffen, Metalen, edelmetalen en goudmijnen

De edelmetalen : na een krachtige 6-weken rally en een dipje, zien we de goudmijn-tracker opnieuw een aanzet geven voor een volgende rally. Warren Buffet heeft dit blijkbaar ook opgemerkt… en 500 miljoen $ aandelen gekocht van de grootste Canadese goudmijn Barrick

In de laatste dagen hebben ook het goud en het zilver een nieuw elan gevonden. De meeste goud- en zilvermijnen vertonen een stijgtrend. De mijn-ETF’s van zilver  en goud  lopen ook goed, dank zij de goud-doorbraak van de 2000$-weerstandslijn.

De industriële grondstoffen : in juli zagen we een stijgtrend voor koper,  Aluminium,  Lithium, waterstof  en uranium, maar in augustus vlakte de koers af en ging zelfs licht dalen.

Domein3 : Energie : Olie en gas

Olie : Een te grote productie, een dramatische verbruiksdaling en te kleine opslagcapaciteit dreven de olieprijzen – ook door overreactie – naar de absolute bodem. Zo laag kon die prijs echt niet blijven en er kwam al snel een 6 wekenlange stijgrally van 10 naar 40$/vat. Sedert begin juni stabiliseert de prijs rond die 40$. Het is wachten op een herneming van de industriële activiteit en de wereldwijde mobiliteit, waarbij de luchtvaart een centrale rol speelt.

 

Gas : schaliegas blijft een “volatiel goedje”, waarvan er momenteel te veel van geproduceerd wordt. De gasprijs is sedert aanvang 2019 al gezakt van 3.25$ naar 1.55$ op eind juni. Sedert eind juni is de prijs opnieuw gaan stijgen naar 2.40$, door de hoop op een herneming van de economische activiteit.

Die lage energieprijzen op zich maken het herstel van de economie iets makkelijker.

 

Zon-energie : de sector-ETF  ontpopt zich als onze favoriete portefeuille-ETF door 2 formidabele rally’s : eentje van 36% en een onverstoorbare supertrend van meer dan 100%. Deze ETF mag een vaste waarde zijn in elke beleggingsportefeuille!

Domein4a : Landbouw

De prijzen van suiker, koffie en cacao kwamen  in de laatste weken “uit de kelder” met een 10 à 20% stijging. Tarwe en mais kregen zware klappen door de crisis. De landbouwprijzen blijven wereldwijd op een laag niveau hangen, waardoor voedselproblemen vermeden worden in de arme ontwikkelingslanden.

Domein4b : Cannabis

De hele cannabis-sector is sedert midden januari 50% gekelderd. Half mei zagen we een 20%-stijging, gevolgd door anderhalve maand stabiliseren. Daarna veranderde een kleine heropleving terug in een verzwakking. We houden de cannabis-ETF altijd goed in het oog voor een eventuele plotse rally.

Domein5 : Obligaties

De ETF op de “10jaar Am Treasury Bond”  steeg 30% toen de Fed de LT-rente lieten zakken naar 0.5%. Aangezien momenteel de LT-rente op dat laag niveau blijft is er ook bij de obligaties zelf niet veel trend met investeringskansen te bemerken.

Domein6 : Valuta

De tracker op de bitcoin  probeerde bijna 3 maanden lang door de weerstand te breken, die overeenkomt met de bitcoinwaarde 10000,  maar is er pas eind juli in geslaagd. We zagen een mooie rally van +20% naar 11900 in 4 weken. Is er dan toch een alliantie “goud-bitcoin” te ontwarren?

We hopen op een verdere stijging eenmaal we de komende top van 12750 van juni 2019 hebben doorbroken.

We hebben ook de mogelijkheid om in een Europese bitcoin-ETF te investeren, – in euro ! – op de Stockholmbeurs.

Domein7 : Groeilanden

Rusland  en India herstellen met resp +10% en +5% in 4 wkn. Brazilië  zakt iets terug door de corona-perikelen.

China geeft hoop met een nieuwe trend-aanzet van 5% in 2 weken. Heel wat Chinese aandelen vertonen nu instapmomenten.  

Elk dipje is de ideale moment om Chinese aandelen aan te kopen en te behouden voor lange tijd.

Domein8 : VIX

De VIX  heeft op 16 maart een piek van 83.5 bereikt, het hoogste punt sedert de financiële crisis van 2008 na de val van Lehman Bros. De VIX heeft dan een spectaculaire daling van  12 weken ingezet tot juist onder de 25 begin juni.

We zien we al enkele weken een gestadige daling van de volatiliteit, wat het shorten op de VIX-ETF momenteel weer rendabel maakt.