Beursanalyse 06/08/2019

BEURSANALYSE : Wat stuurt momenteel de trend?

 

DE TARIEVEN-OORLOG IS BEGONNEN :

  • Na de G20-top in Osaka op 28-29juni, wisten we dat het verder verloop van de tariefonderhandelingen heel sterk de beurstrend zou bepalen in de komende maanden. Na een korte herneming sprongen de eerste gesprekken na 1 dag reeds af. President Trump dreef de druk op door 10% tariefverhoging op te leggen op de resterende 350 miljard import vanaf 1 sept. China reageerde op 6 aug onmiddellijk met een devaluerende beweging van de renminbi en een ban op de – voor Trump gevoelig liggende –  Amerikaanse landbouwproducten. De markten reageerden met bloedrode indexen en de VIX (=beursvolatiliteit) schoot van 17 naar 25.
  • Vorige week woensdag beleefden we ook al een “onzeker moment”. De Federal Reserve verlaagde voor het eerst in jaren de KT-bankenrente met 0.25% als “voorzorgsmaatregel voor komende mogelijke groeivertragingen”. Was dit al een teken aan de wand voor wat enkele dagen later al werkelijkheid werd?
  • De kans is groot dat we momenteel een historische ommekeer beleven. De ongeziene beurstijging naar steeds nieuwe recordhoogten zou wel eens een flinke knauw kunnen krijgen. We moeten hierop voorbereid zijn en aandachtig nakijken hoe we van die daalbewegingen kunnen profiteren (zie het “VCIB-VIX-project 2019”).
  • Op de eerste oorlogsdag (ma 6 aug) konden we met de clubportefeuille al 10% incasseren door met dubbele positie te shorten op de VIX  en door een geselecteerde goudmijn én een zilvermijn te blijven aanhouden.
  •  Alle continenten kreunen al : Europa, Japan en China zakten 2 à 3%. Vandaag krijgen we een positieve “rebound”. Nu is het uitkijken wat het vervolg wordt…
  • MAAR OPGELET: de VS – als eerste economische wereldmacht –  is algeheel bepalend voor de echte grondtendens op de beursvloer! De VS heeft vorige week nog maar pas nieuwe hoogterecords op zowat alle beursindexen (Dow, Nasdaq en SPX500) laten optekenen. Vlug denken dat alles nu omlaag zal donderen is zeer voorbarig. De Amerikaanse markt én de financiële instellingen verkeren in een sterke gezondheid en vertonen een niet te onderschatten VEERKRACHT! Er zullen nog vele negatieve “events” nodig zijn om de beursindexen onder hun 200-daagse te duwen. Anderzijds luidt de echte start van de tarievenoorlog wel een periode van hogere volatiliteit in. De kans is groot dat de beursindexen  misschien in een breed horizontaal bewegingskanaal gaan verder evolueren, met de huidige toppen als hoogteweerstand. Dit is grosso modo reeds het verschijnsel sedert februari 2018, toen president Trump voor het eerst in de clinch ging met de Chinezen.

BEURSANALYSE VAN DE 8 VCIB-INVESTERINGSDOMEINEN

Domein1 : Indexen, sectoren en aandelen

De beursindexen maken een correctie van op een recordhoogte in de richting van hun M200. Zowat alle sectoren zakken zwaar met uitzondering van de edelmetaalmijnen.

Aandelen : De meeste zitten al onder hun 100-daagse (=verkoopsignaal). Het is nu bang afwachten of de correctie een steun vindt op de 200-daagse en dan kan terugkeren boven de 100-daagse!

Advies : Het signaal is er duidelijk om – voor alle zekerheid – de schaapjes op het droge te halen. Alleen het VIX-project toont schitterende resultaten met het shorten op de VIX-tracker. Opletten voor de rebound!

Domein2 : Grondstoffen, Metalen, edelmetalen en goudmijnen

In 2008 zakten goud en zilver mee in de diepte. Ditmaal reageren ze als van oudsher en worden ze terug een “vluchtheuvel”. Het goud steeg 15% en het zilver 12% sedert begin juni en die tendens blijft aanhouden. De goudmijnen  haalden 37% en de zilvermijnen 25% in die zelfde periode. Alle clubleden hebben een lijst ontvangen met een 25 tal edelmetaal-mijnen, om daaruit een beste keuze te maken.

Waterstof staat terug op het niveau van begin juni. Uranium zit in een sterke daaltrend. De industriële grondstoffen als koper, staal  en aluminium krijgen ook klappen.

Domein3 : Energie : Olie en gas

De energiegrondstoffen kwakkelen :

Olie : blijft wat hangen na enige spanning  met Iran, maar worstelt om boven zijn dalende M50 te blijven.

Beter verdere evolutie afwachten.

Gas : verkeert al sedert nov 2018 in een voortdurende daalfase. De VS kan gretig profiteren van zeer lage energieprijzen.

Zon-energie : de sector-ETF is sedert april al 20% gestegen. Sommige aandelen schitterden, maar volgen nu ook de algemene beursdip.

Domein4a : Landbouw

Alle landbouwgrondstoffen cacao, tarwe, mais en de globale tracker  zaten in mei in de lift en kwamen  door een stijging van 15% boven hun M50. De oorzaak lag bij een minder goed oogstseizoen in de VS door de overvloedige regens. Nu is die top voorbij. De prijzen zakten sedertdien al met 10% en het grote effect van de China-ban moet nog komen!

Koffie was in mei-juni 20% gestegen, maar verloor er ondertussen al zo’n 15% van.

Domein4b : Cannabis

Alle grotere aandelen zitten in een matige tot flinke daaltrend. Beter wachten momenteel op de volgende rally.

 

Domein5 : Obligaties

De LT-rente (10jaar Am Treasury Bond)(zie grafiek) zakte in 1 week van 2 naar 1.75%, omwille van de ommekeer van rentepolitiek van de Fed. Daardoor stegen de obligaties krachtig met 5%. Meer beleggers verlaten de zwakkere onstabiele aandelen en kopen meer obligaties in de sterke dollarmunt.

Domein6 : Valuta

De “pink-tracker op de bitcoin”  zet zijn opmars verder na een pullback eind mei: reeds 190% stijgingspotentieel  sedert 1 april !!!

Even rijst de vraag of de politiek van dalende rente de bitcoin kan omhoog stuwen. De laatste stijging lijkt dit te bevestigen.

Is opnieuw aankoopbaar! (liefst met kleiner bedrag)

Domein7 : Groeilanden

Alle groeilanden krijgen ferme klappen door de beginnende tarievenoorlog. Dit zal ook onherroepelijk een negatieve invloed hebben op de economische wereldgroei. De Chinese beurs (zie grafiek) is heel hard getroffen en zakt terug richting de bodem van eind vorige jaar, toen de beurs daar 30% gezakt was in één jaar tijd, veroorzaakt door de eerste tariefverhogingen.

Domein8 : VIX

Dit was een prachtige periode om met succes te shorten op de VIX-trackers.

De VIX-tracker – de rendementskampioen van het VCIB – haalde in juni-juli d.m.v. een short-trade 22%.

MAAR: eind juli zagen we een sterke klim van de beursangst. Toen de VIX doorheen de 18 weerstand schoot was dat het signaal om “long” te beleggen op de VIX-tracker. Het doorbreken van de 22 weerstand was dan het signaal om die “long”-positie zelfs te verdubbelen. Op 6 aug steeg de VIX-ETF 14% in onze clubportefeuille, dank zij de snelle volatiliteit-opstoot.  We wachten op het signaal van de VCIB-VIX-Methodiek om de winst te verzilveren bij de eerste daalneiging van de beursvolatiliteit.