Club geschiedenis

Van start tot heden : doorheen 20 dolle beursjaren…
Alles begon in 1999 toen de huidige voorzitter Pierre Van der Vennet mistevreden werd over de minuscule spaaropbrengsten en de dure beheerskosten bij de toenmalige graaiende grootbanken. Dan maar zelf beleggen! Met een vriend-beursmakelaar slaagde hij erin een mooi parcours af te leggen in de dan heersende ICT-hype. Het was toen nog de tijd van de fax, van weinig grafieken, minstens anderhalve dag wachten op resultaten, in één woord : de “goede oude tijd”. Na de recessie van 2001 tot 2003 opende zich plots de “nieuwe tijd” : het internet-tijdperk. Plots kon de belegger beschikken over tonnen grafieken en rechtstreeks handelen op de beurs via de internet-platform van de eerste internetbanken.

Pierre belegde eerst een tijd alleen. Als burgerlijk ingenieur, mathematisch sterk in technische analyse van beursgrafieken en doorwinterde trend-trader, slaagde hij erin begin 2006 een groep van geïnteresseerde beleggers samen te brengen in een clubverband.

De club was van in het begin een centrum van zoekers, die telkens wisten mee te springen met de hype van het moment, zoals de alternatieve energie-aandelen in 2006 en 2007.


Toen de grote financiële crisis uitbrak in 2008 was het VCIB er onmiddellijk bij om – als allereerste club in Vlaanderen – met ETF’s te werken. Dank zij de dubbel-short-trackers (invers beleggen) haalde de club 40% rendement in oktober 2008, terwijl de beurs 20% kelderde. Dit ongeziene resultaat was dan ook de basis voor de uitbreiding van de club naar een volledig dekkend netwerk van werkclubs in elk van de Vlaamse provincies.


Gedurende jaren werkten de knapste koppen van de club aan de ontwikkeling van een beleggingsmethodiek om – via trendbeleggen op kortere periodes – met redelijke betrouwbaarheid een jaarrendement van 20% te halen. In 2015 en 2017 haalden we ruim meer. De VCIB-Methodiek verschaft – via grafische analyse – de exacte aan- en verkoopsignalen aan het begin en het einde van de heersende trendbeweging.


Sedert 2010 richtte het VCIB ook zijn “Beurs-Atelier” op om neofieten een grondige opleiding te geven om hun eigen persoonlijke portefeuille met goed resultaat te beheren.

De zeer democratische VCIB-cursussen kunnen de vergelijking doorstaan met de duurste financiële opleidingen die momenteel in de markt worden aangeboden.

Op één vlak steekt het VCIB torenhoog uit boven alle andere beursclubs en -opleidingsdiensten, nl de follow-up. De club is er in geslaagd om een ogenblikkelijk verwittigingssignaal te realiseren naar elk van zijn leden, telkens er een aan- of verkoop plaats grijpt in de clubportefeuille. Dit is gesneden brood voor de belegger!

Zo’n 2 à 3 maal per maand wordt een lijst van de meest geschikte aandelen en ETF’s – via eigen ontwikkelde filter-algoritmen – naar de leden gemaild. Wekelijks ontvangt elk lid een gedetailleerde trendanalyse van de 8 VCIB-beleggingsdomeinen.

Je merkt dat het VCIB zich door de jaren heen heeft ontwikkeld tot een echte “internet-club”, waar alle informatie snel via het web aan de clubleden ter beschikking wordt gesteld. Het sociaal aspect vinden we vooral terug in de maandelijkse werkvergaderingen.
Een andere opmerkelijke vaststelling is het verjongen van het publiek : meer en meer – vooral technisch onderlegde – jongeren volgen de beurscursussen en kunnen via de snelle web-communicatie – zonder werkvergaderingen – op de hoogte worden gehouden van de interessante “trades”.
Het VCIB kan bogen op een heel ruime bekendheid onder de Vlaamse beursbeleggers. Honderden beleggers kennen als “actief lid” de clubwerking met maandelijkse werkvergaderingen en frequente webinformatie. Het VCIB mag zich terecht de grootste open beleggingsclub in Vlaanderen noemen!

Het VCIB biedt met zijn “open-club”-formule een heel bevredigend antwoord en een zeer lage-kosten-oplossing voor al deze noden van de particuliere belegger. Het VCIB verzorgt ook een uitgebreid opleidingsprogramma, waar zowel ervaren leden als kandidaat-leden welkom zijn, want het “on-line beleggen” kan je leren…

Onlangs startte het VCIB ook een beursanalyse-blog op zijn website. Hier volgen meer dan 1000 beleggers de wekelijkse grafische en fundamentele beleggingsinformatie – in gebundelde vorm -voor de 8 VCIB-beleggingsdomeinen. Een gratis heel interessant service-aanbod van de club aan alle Vlaamse beleggers.

We hopen je ooit te mogen begroeten in onze clubwerking! Je bent van harte welkom!